Pisco, nápoj pre Bohov

Pisco, nápoj pre Bohov

Vo víne je pravda, ale v Piscu viac...
Rudyard Kipling, slávny autor Knihy džunglí, opísal Pisco ako najvyšší a najušľachtilejší produkt. „Mám teóriu, ktorú tvoria krídla, sláva tropického svitania, červené oblaky západu slnka a úlomky stratených majstrovských diel mŕtvych básnikov.“

HROZNO, VÍNO, PISCO
História Pisca sa dá vystopovať až do doby, keď španielski rytieri Conquistadores prišli do ríše Inkov v roku 1532. Plní chamtivosti hľadali mýtický zlatý poklad antických Inkov. Po založení mesta Lima boli v roku 1535 postavené prvé kostoly nových kolonistov a objavila sa potreba zasvätiť víno pre náboženské služby, aby sa upevnilo duchovno domorodcov. Víno, ktoré priniesli španielski rytieri, bolo veľmi vzácne a strážené „lakomstvom“; bolo určené len pre svätú cirkev, jeho zneužitím by totiž riskovali svoju dušu – jednosmerným lístkom do pekla. To bolo motiváciou výsadby vinohradov v novodobytých krajinách. Historici potvrdili, že prvé hrozno bolo dovezené v roku 1553 markízom Franciscom de Caravantes, s najväčšou pravdepodobnosťou z Kanárskych ostrovov v Atlantickom oceáne, naprieč severozápadným pobrežím Afriky. V roku 1563 boli zasadené vinohrady na slnečných pláňach oázy Ica, ktorá sa stala kolískou Pisca.

Od roku 1670 vyvážali tento hroznový spirit vo veľkých hlinených fľašiach Pisco, označované ako botijas. Argentínsky výskumník Pablo Lacoste odhaduje, že produkcia tohto spiritu, ktorá pochádza väčšinou z regiónu Pisco, sa v priebehu 18. storočia zvýšila na 90 percent celkovej výroby vína a liehovín. Okolo polovice 19. storočia prišlo Pisco na pobrežie San Francisca počas zlatej horúčky. Herbert Asbury napísal o spirite vo svojej knihe The Barbary Coast, o živote a excesoch v tomto meste medzi rokmi 1878 a 1880. Jedným z najznámejších barov bol Bank Exchange, veľkolepý salónik zdobený mramorom v hodnote stoviek tisíc dolárov, osobitne známy vďaka spoločnosti Pisco Punch. V týchto časoch bol zďaleka najpopulárnejším nápojom v San Franciscu.


PERU ALEBO ČILE?

Večný spor pripomínajúci Rusko a Poľsko – odkiaľ pochádza vodka? Nie je úplne jasné, kde bolo prvýkrát vyrobené Pisco.

Vieme, že v Peru v roku 1572 založil Alvaro de Ponce mesto Santa Maria Magdalena, ktorého názov sa o niekoľko desaťročí neskôr zmenil na Pisco. Toto mesto malo prístav, ktorý sa stal najdôležitejším článkom pre export alkoholu, ktorý nesie jeho meno.
Predpokladáme tiež, že pojem pisco pochádza z Čile z Quechua. Španielsky kronikár Pedro Cieza de Len sa zmienil, že storočie pred príchodom prvého hrozna na juhoamerickú pôdu, veliteľ Chuquimanco (náčelník krajiny južne od Limy) pomenoval vtáky, ktoré lietajú nad oceánom pri západe slnka, pishqus. Pisco je meno vtákov, ktoré tiež nabáda na pôvod zrodu Pisca.

Dohady a boje nie sú podstatné.  Dôležité je, že chutí.

 

VZNIK CHUTI
Tento magický elixír sa vyrába z fermentácie hroznovej šťavy, ktorá sa potom destiluje v medených kotloch známych ako alambiques, ktoré sa používajú aj na destiláciu koňaku. Produkcia pisca sa začína každý rok okolo marca.


Prvým krokom je zber hrozna, po ktorom nasleduje výber tých najkvalitnejších strapcov. Hrozno sa rozdelí a lisuje v „lagaror“, v najvyššej časti pisco cellar (pivnice) v minulosti prebiehal proces lisovania vykonávaný „šľapaním“ hrozna, v španielčine známe ako pisa de uva, ktoré sa začínalo v popoludňajších hodinách, aby sa zabránilo extrémnym teplotám v južných púštnych oblastiach a pokračuje až do večera. Hrozno sa rozloží v lisovni, kde sa podľa tradície spieva a vtipkuje pri práci a popíja chinguerito, čo je drink z čerstvej hroznovej šťavy zmiešaný s Piscom, limetovou šťavou, klinčekom a škoricou. Po šiestich kolách šľapania hrozna sú vínne lisy otvorené a hroznová šťava padá do maceračnej vane, známej ako puntaya, kde zostáva 24 hodín.


Následne je šťava uložená do fermentačných nádob, ktoré sú v súčasnosti vyrobené z betónu alebo nehrdzavejúcej ocele. Dnes je celý proces veľmi mechanizovanou a účinnou záležitosťou a trvá sedem dní. Výrobca Pisca kontroluje kvasenie, zabraňuje tomu, aby sa zastavilo alebo prekročilo určené limity. Rovnako je teplota regulovaná tak, aby sa príliš nezvyšovala, inak by prirodzená aróma hrozna zmizla a tá je hlavnou črtou Pisca. Len čo je proces fermentácie dokončený, šťava sa prenesie do medených nádrží, aby sa začala skutočná destilácia.


Technika a umenie destilácie spočíva v regulácii vonkajšej energie alebo tepla pre pomalý, ale konštantný rytmus, ktorý umožní včasné objavenie aromatických zložiek. Tento proces sa vyvíja v dvoch fázach: odparovaním prchavých prvkov hroznových štiav a následným kondenzovaním pár. Výsledný destilát odpočíva minimálne 3 mesiace v medi alebo v skle.

TYPY PISCA:
Puro – čisté (tzv. jednoodrodové), vyrába sa hlavne z odrôd Quebranta, aromatické sú používané Torontel alebo Italia
Aromáticas – z odrody Muscat
Acholado – zmes rôznych odrôd hrozna
Mosto verde – pálené z nekvaseného muštu

Hlavným producentom Pisca je Čile – produkuje 50 miliónov litrov, Peru produkuje približne 1,5 milióna litrov ročne. Najdôležitejšia produkčná oblasť čilského Pisca je údolie rieky Elqui.

Pisco & Tonic

50 ml Kappa Pisco
1/2 fl. Erasmus Bond Classic tonic
1 ks kandizované mango
šťavel

SPÔSOB PRÍPRAVY: priama cesta
POHÁR: červené víno
OZDOBA: kandizované mango, šťavel

PISCO

Pisco Sour

50 ml Lapostolle Pisco
25 ml citrónová šťava
30 ml medová voda
30 ml vaječný bielok
3 ks limetové listy

SPÔSOB PRÍPRAVY: shake
POHÁR: champagne miska
OZDOBA: limetový list

Pisco
Kappa Pisco

Kappa Pisco

Čile, dvakrát destilovaná, 42,5 % obsah alkoholu, 0,7 l
Podľa príbehu má Kappa Pisco názov podľa konštelácie hviezd, ktorá zdobí nočnú oblohu nad poliami, z ktorých sa hrozno zbiera. Údolie Elqui v Čile je pestovateľským zdrojom hrozna, ktoré sa používa v Kappe a viac ako 300 dní v roku naň dopadajú slnečné lúče. V noci konštelácia Južného kríža svieti jasným svetlom a v ňom je súhvezdie známe ako Kappa Crucis. Zo zrelého hrozna Muscat sa vyrába víno, ktoré sa dvakrát destiluje a kombinuje s čistou vodou z Andských hôr. Aróma tohto spiritu je zemitá, korenistá s tónmi ovocia a jemným dotykom ruží. V chuti sa kombinujú tóny jazmínu, ruží, broskyne, marhúľ, medu a byliniek.

 Obj. č.171400200009_070

Viac
Lapostolle Pisco

Lapostolle Pisco

Čile, dvakrát destilovaná, 40 % obsah alkoholu, 0,7 l
Lapostolle Pisco je tradičným čilským spiritom. Založil ho v roku 1827 vo Francúzsku Jean Baptiste Lapostolle, v dome Marnier – Lapostolle. Na jeho výrobu použil unikátnu kombináciu remeselných znalostí a francúzske know-how. Výsledkom je čistý a jemný, dvakrát destilovaný spirit pochádzajúci z najaromatickejších odrôd hrozna Muscat – Alexandria a Rosado. Lapostolle je čírej farby. Má jemnú arómu citrusov, mandarínkovej kôry, zeleného ovocia a hrušky. Chuť je ľahko pikantná s dotykom bylín a kvetovými tónmi.

Obj. č511206300480-14_075

Viac

Text: Michal Hajský, Spirit ambasádor Corner & Co., Foto: Bryan Geiger, Ľuboš Ďurica