Snom mnohých mladých je pracovať v tých najlepších kaviarňach. Tí najodvážnejší snívajú aj o vlastnej kaviarni či pražiarni. Aj ja k nim patrím a veľakrát sa zamýšľam nad tým, či je lepšia menšia pražiareň, ktorá ponúka výberové kávy a kávové zmesi, alebo veľká pražiareň, ktorá garantuje stabilnú kvalitu.
NÁVŠTEVA V LAVAZZE
Keď sa mi naskytla príležitosť navštíviťcentrálu spoločnosti , neváhalsom ani chvíľu. Spoločnosť sídliv Turíne, v meste preslávenom futbalom,olympiádou, čokoládou a kávou. Keď sav Turíne povie káva, myslí sa tým Lavazza.
Aróma čerstvo upraženej kávy vássprevádza celou návštevou sídlaspoločnosti a pražiarne. Hneďpo príchode sa ma ujal hlavný trénera barista. Čakal som vážneho postaršiehopána, ale prišiel mladý, usmiaty Talian.Po krátkej návšteve tréningového centras množstvom kávovarov a mlynčekovod výmyslu sveta, kde sa vzdelávajú mladíbaristi, sme sa presunuli do degustačnejmiestnosti, kde nás čakala ochutnávkanajnovších kávových zmesí.
Dlho som si myslel, že Lavazza ponúkalen niekoľko druhov kávy v modrom obalea nedrží krok s menšími pražiarňami,ktoré ponúkajú odrodové a fair tradekávy. Na vlastné oči som sa však presvedčilo opaku. úzko spolupracujes miestnymi farmármi, od ktorýchnakupuje čerstvé kávové zrná a podporujetrvalo udržateľnú produkciu. V jej ponukeje aj organická káva a novinky v zelenom, hnedom a dokonca aj čiernom šate.
Ako prvú sme ochutnali tú našu klasickú,ktorú na Slovensku všetci dobre poznámea určite nesklamala. Moje očakávanieskúsiť niečo špeciálne sa čoskoro naplnilo.Prišla novinka ALTECO – vyváženáprémiová zmes arabiky a robustys certifikátom bio a v peknom zelenomobale. Keď som ju ochutnal, hneď somvedel, že toto je odpoveď pre tých, ktoríchcú skúsiť niečo nové. Jej chuť je plnáčokolády, orieškov a karamelizovanýchbanánov.
Nasledovala ochutnávka ďalších špecialít,tentoraz z rady Lavazza TIERRA. Všetkykávy tejto rady pochádzajú z plantáží,ktoré majú certifikáciu Rainforest Alliance.Táto aliancia sa zameriava na zlepšenieživotných podmienok pestovateľovkávy. Až 80 % svetovej produkcie kávypochádza z malých fariem, ktoré majúdo štyroch hektárov pôdy a Lavazzanakupuje zelenú kávu práve od nich.
Kávu Lavazza TIERRA Selection nájdemev hnedom balení. Ide o výber kvalitnejarabiky zo Strednej a Južnej Amerikys vyváženou chuťou. Hnedá je aj Lavazza TIERRA Brasil – 100 % arabika z Brazílie.Ochutnali sme aj zelenú Lavazza TIERRA Brasil – zmes arabiky a výberovej robustyz Brazílie. Čo sa týka chuti týchto dvochprémiových káv z Brazílie, tak pri 100 %arabike bola chuť príjemná ovocná s veľmimiernou kyslosťou v závere. Zmes arabikya robusty zas vynikala kvetinovou arómoua v chuti príjemnou sladkosťou. Obekávy ma očarili a verím, že sa v blízkejbudúcnosti dočkáme aj zŕn a zmesí z inýchkrajín.
To najlepšie ma však čakalo na záver –polkilogramové čierne balenie Lavazza KAFA single origin ETHIOPIA.Elegantná a luxusná káva!
POĎME JU RÝCHLO OTVORIŤ!
KAFA, matka kávy v jednom vrecku,pochádza z rastliny, z ktorej sa postupnevyšľachtili všetky ostatné kávové odrody. Rastie len v lesoch na miestach, kde môže prirodzene rásť bez akýchkoľvek vonkajších zásahov. Omamná vôňa čerstvoupraženej kávy, znamenitá aróma, plná chuť s dotykom vína a ovocnou stopou.V závere ovocie doznieva do stratena, no chuť kávy zostáva na jazyku ešte dlho.
Po ľahkom obede sme ešte absolvovaliprehliadku celej pražiarne a mojupredstavu všade rozsypanej zelenej kávyvystriedal údiv. Pri príchode sme dostalinávleky na topánky, biely plášť, sieťkuna vlasy (nepomohlo ani to, že somplešatý) a rúško na ústa. Myslel som si,že takto vyfešákovaní sú len návštevníci,no je to povinná výbava každého jednéhozamestnanca.
Celá atmosféra bola veľmi pokojná na to,že sa tu praží 400 ton kávy za deň. Všetkoje automatizované a celý proces prísnesledujú majstri pražiari na nespočetnýchmonitoroch. Predpokladal som, že skladymusia byť pri takejto produkcii obrovské,no pravdou je, že upražená káva sado niekoľkých dní vyexpeduje do celejEurópy a v skladoch rozhodne nestojí dlhémesiace, ako si mnohí myslia.Pri poslednej šálke kávy sme ešteprebrali aj históriu firmy. Prekvapiloma, že zakladateľ LuigiLavazza začínalrovnako ako mnohí naši malí slovenskípražiari, ktorým veľmi fandím. Firmuzaložil ešte pred prvou svetovou vojnou,kedy vo svojom malom obchodíku pražilkávu a predával ju v malých baleniach.Dnes firma s pobočkami v niekoľkýchkrajinách Európy a v USA a distribúcioukávy do viac ako 80 krajín dosahujeobrovské rozmery, ale stále zostávav rodinných rukách.
Text a Foto: Ondrej Kurek, barista a area sales manager Corner & Co.