Mnoho milovníkov kvalitného alkoholu si rado vychutná aj za pohárik kvalitnej kávy. Čo tak však spojiť dve výnimočné chute do jedného pohára? Nemusíte patriť medzi baristov (alebo barmanov), aby ste aj vy mohli siahnuť po kvalitnej káve a kvalitnej fľaši čohosi ostrého a zmiešali to do koktailu, ktorý vám ukáže ďalší rozmer ich chuti.
Káva a alkohol na prvý pohľad nevyzerajú ako ingrediencie, ktoré by sa k sebe hodili. No možno platí staré známe „protiklady sa priťahujú“ a tá správna káva spárovaná s tým správnym alkoholom funguje rovnako ako likér spárovaný s alkoholom. Káva ponúka dynamické arómy, chuť a zložitosť, ktoré, keď ich odhadnete správne, pracujú nádherne s odtieňmi chuti a vône alkoholu. Podľa odborníkov by sa v tomto smere na kávu malo hľadieť rovnako ako na víno, pretože jej chuť je rovnako ovplyvnená podobnými premennými ako terroir či spôsob spracovania.
„Keby som mal vybrať ten najlepší alkoholvhodnýdo kávy, bol by to starý rum,"hovorí americký odborník na alkoholTobinLudwig. „Vlastnosti starnutiarumu od úrovne sladkosti cez jeho telo až po zložitosť chuti majú tendenciu vynikajúco fungovať s kávou.“
Aj keď nie je nemožné pripraviť niektorú z týchto kávových špecialít pomocou rovnakej kávy, ktorú popíjate ráno na zobudenie, odborníci odporúčajú na kávové koktaily použiť lepšiu a kvalitnejšiu kávu. Niekoľko zmien môže znamenať rozdiel medzi normálnym nápojom a tým nezabudnuteľným. Zainvestujte do čerstvo upraženej a voňavej kávy z miestnej kaviarne alebo špecializovaného obchodu, potom ju pripravte vo French Presse, Aeropresse či moka kanvičke. Rozdiel určite pocítite na vlastnú chuť.
Recept, ktorý by mal aspoň raz vyskúšať každý milovník kávy, je tradičná írska káva. Jej príprava je pomerne jednoduchá, základom je bohatá, silná kávaspohárikom írskej whiskya osladená hnedým cukrom. Na vrch pridajte čerstvú šľahačku. Rozličné krajiny majú rozličné alkoholy, ktoré si radi prilievajú do šálky kávy. Ak ide o horúce nápoje, známe sú alžírskakáva (s koňakom), sicílska káva (so sladkým vermútom), francúzska káva(s koňakom a amarettom) a možno ste sa mohli stretnúť aj s kombináciu s kávovým likérom Kahlúa (mexická káva).
Pre potešenie chuťových buniek sa dá káva skombinovať s alkoholom aj „na studeno“. Tu je preto niekoľko najlepších receptov, ktoré vášmu večeru dodajú iskru. Alebo, ak patríte medzi trúfalejších, iskru dodajú aj víkendovému ránu.
Noc v opere
30 ml LapostollePisco
25 ml kakaový likér Nirvana
35 ml espresso
15 ml agáve sirup
Príprava: shake
Pohár: Champagne coupe
Ozdoba: badián
Espresso Martini
50 ml vodky
10 ml cukrového sirupu
10 ml likéru Kahlúa
30 ml silné espresso
Do shakeru pridajte ľad a ingrediencie, energeticky potrepte a nalejte do vychladeného pohára na martini tak, aby ľad zostal v shakeri. Do nadýchanej peny, ktorá vznikne, pridajte na ozdobu niekoľko zrniek kávy.
Dark
moon
375 ml kávy za studena
125 ml kávového likéru
125 ml rumu
375 ml fľaša Coca-Coly
V džbáne skombinujte kávu, likér, rum a kolu. Rozdeľte medzi poháre naplnené ľadom, na vrch ozdobte rovnomerne čerstvou šľahačkou.