Kávové koktaily

Kávové koktaily

Mnoho milovníkov kvalitného alkoholu si rado vychutná aj za pohárik kvalitnej kávyČo tak však spojiť dve výnimočné chute do jedného pohára? Nemusíte patriť medzi baristov (alebo barmanov), aby ste aj vy mohli siahnuť po kvalitnej káve a kvalitnej fľaši čohosi ostrého a zmiešali to do koktailu, ktorý vám ukáže ďalší rozmer ich chuti. 

Káva a alkohol na prvý pohľad nevyzerajú ako ingrediencie, ktoré by sa k sebe hodili. No možno platí staré známe „protiklady sa priťahujú“ a tá správna káva spárovaná s tým správnym alkoholom funguje rovnako ako likér spárovaný s alkoholom. Káva ponúka dynamické arómy, chuť a zložitosť, ktoré, keď ich odhadnete správne, pracujú nádherne s odtieňmi chuti a vône alkoholu. Podľa odborníkov by sa v tomto smere na kávu malo hľadieť rovnako ako na víno, pretože jej chuť je rovnako ovplyvnená podobnými premennými ako terroir či spôsob spracovania. 

Keby som mal vybrať ten najlepší alkoholvhodnýdo kávy, bol by to starý rum,"hovorí americký odborník na alkoholTobinLudwigVlastnosti starnutiarumu od úrovne sladkosti cez jeho telo až po zložitosť chuti majú tendenciu vynikajúco fungovať s kávou.

Aj keď nie je nemožné pripraviť niektorú z týchto kávových špecialít pomocou rovnakej kávy, ktorú popíjate ráno na zobudenie, odborníci odporúčajú na kávové koktaily použiť lepšiu a kvalitnejšiu kávu. Niekoľko zmien môže znamenať rozdiel medzi normálnym nápojom a tým nezabudnuteľným. Zainvestujte do čerstvo upraženej a voňavej kávy z miestnej kaviarne alebo špecializovaného obchodu, potom ju pripravte vo French Presse, Aeropresse či moka kanvičke. Rozdiel určite pocítite na vlastnú chuť.

Recept, ktorý by mal aspoň raz vyskúšať každý milovník kávy, je tradičná írska káva. Jej príprava je pomerne jednoduchá, základom je bohatá, silná kávaspohárikom írskej whiskya osladená hnedým cukrom. Na vrch pridajte čerstvú šľahačku. Rozličné krajiny majú rozličné alkoholy, ktoré si radi prilievajú do šálky kávy. Ak ide o horúce nápoje, známe sú alžírskakáva (s koňakom)sicílska káva (so sladkým vermútom), francúzska káva(s koňakom a amarettom) a možno ste sa mohli stretnúť aj s kombináciu s kávovým likérom Kahlúa (mexická káva). 

Pre potešenie chuťových buniek sa dá káva skombinovať s alkoholom aj „na studeno“. Tu je preto niekoľko najlepších receptov, ktoré vášmu večeru dodajú iskru. Alebo, ak patríte medzi trúfalejších, iskru dodajú aj víkendovému ránu. 

Noc v opere   

 

30 ml LapostollePisco

25 ml kakaový likér Nirvana

35 ml espresso

15 ml agáve sirup

 

Príprava: shake   

Pohár: Champagne coupe    

Ozdoba:
 
badián

 

Espresso Martini 

 

50 ml vodky

10 ml cukrového sirupu

10 ml likéru Kahlúa

30 ml silné espresso


Do shakeru pridajte ľad a ingrediencie, energeticky potrepte a nalejte do vychladeného pohára na martini tak, aby ľad zostal v shakeri. Do nadýchanej peny, ktorá vznikne, pridajte na ozdobu niekoľko zrniek kávy.

Dark 
moon 

 

375 ml  kávy za studena

125 ml  kávového likéru

125 ml rumu

375 ml fľaša Coca-Coly


V džbáne skombinujte kávu, likér, rum a kolu. Rozdeľte medzi poháre naplnené ľadom, na vrch ozdobte rovnomerne čerstvou šľahačkou.