Máloktorá poľnohospodárska plodina dokáže pri fermentácii vyčariť spirit s tak širokou paletou chutí ako cukrová trstina. Hoci sa do pozornosti dostala pre vysoký obsah sacharózy v jej šťave, odpadový produkt pri výrobe cukru umožnil v časoch kolonizácie Ameriky zrod úplne nového spiritu – rumu.
Za pestrosťou chutí nehľadajte ani rôzne odrody tejto statnej byliny, ani odlišnosti pri jej spracovaní. Všetko sa točí okolo minerálov v pôde, klímy a divokých kvasiniek, na ktoré nadväzuje technológia fermentácie, destilovania a dozrievania v rumárňach horúcej klímy.
Ako chutí rum Malteco Reserva Añeja Suave 10Y, ktorého domovinou je Panama? Ochutnávame ho na bare nášho klubu, aby sme vám prezradili viac.
![Image](/images/2022/01/07/301_4140.jpg)
Nezávislí fľašovatelia
Ak firmy prepadnú vášni pre rum, nemusí to hneď znamenať, že sa pustia do jeho výroby. V talianskej firme Savio Tranding – a nielen v nej – o tom vedia svoje. Z pozície nezávislých fľašovateľov nakupujú v Karibiku od výrobcov rumu sudy z ich zrejúcich zásob, aby z nich namiešali blendy s atraktívnou chuťou.
Tie firma ďalej pod značkami Malecon, Malteco, či Demon´s Share uvádza na trh, aby oslovila tých, čo sa radi oddávajú pôžitku z typickej vône a chuti. Hoci ide o rumy bez príbehu s nie úplne jasným pôvodom, nie vždy to znamená že je všetko zahalené rúškom tajomstva.
V panamskom štýle
Malteco Reserva Añeja s 10-ročnou dobou zrenia je blendom 10-ročných rumov firmy Bodegas de America S.A. Panama, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou rodinného podniku Varela Hermanos. Ide svojim spôsobom o unikát, kde sa výroba rumu začína už na poliach.
Sami pestujú na plantážach cukrovú trstinu, vo vlastných cukrovaroch ju spracúvajú a z melasy, ktorá pri výrobe vzniká vyrábajú i svoj rum. Ak by ste v Paname zasadli kdekoľvek do podniku a nazreli do nápojového lístka, práve ich rum úspešný Abuelo by bol tým, s ktorým sa stretnete na každom rohu.
Ak otvoríte fľašu rumu Malteco ku ktorému usadáme a privoniate k nej, okamžite spoznáte typický charakter panamských rumov. Jemný, výrazne zaguľatený a súčasne sýty s výdatnou hĺbkou. Pokúsime sa odhaliť, čo všetko od neho môžete očakávať.
![Image](/images/2022/01/07/301_4219.jpg)
Ako chutí Malteco Reserva Añeja?
Rum dofarbovaný karamelom svojim vzhľadom veľa neprezradí o svojom zrení. Stačí však, aby ste ním zakrútili v degustačnom pohári a jeho konzistencia vám čosi prezradí o pridanom cukre. V tomto prípade sa tvorí tenučká línia ľahkého oleja, z ktorej stekajú široké, avšak plytké kvapky späť pod hladinu. Cukor a karamel prepožičali tomuto rumu kus jeho zaoblenosti.
Vôňa je sýta, karamelová s dominantnými tónmi vanilky, cez ktoré sa smelo vynárajú črty sušeného ovocia. Rozoznávame na slnku sušené sultánky, marhule, slivky a svetlé tropické ovocie, za ktorými prichádza prchavý éter odležaného liehu. To všetko v tichej, komornej harmónii s príjemnou hĺbkou. Nemusíte sa báť toho, že ľahký vetrík na terase všetko odveje.
Jemnejší ako by ste čakali
Chuť sa rozvíja na sladkom, takmer likérovom základe, z ktorého sa vynárajú zemité tóny kávy, horkosť pražených kakaových bôbov a náznak tabaku. Nad nimi objavujeme ovocné črty kandizovaného ovocia, jemný tuk orieškov a nuansy zrenia v dreve, ktoré čoskoro utlmí stredne dlhá dochuť s iskrivými črtami mladších rumov.
Nenájdeme tu komplexnosť a jemné nuansy pomalého dozrievania – rozplynuli sa za navinulou sladkosťou. Je tu však istá intenzita, vďaka ktorej sa tento rum príjemne prejaví nielen v pohári pri svojom sólovom prejave, ale aj v miešaných nápojoch.
Práve tam cítime, ako sa s pridanou vodou charakter tohto rumu rozvíja do šírky k príjemnému zážitku. Ak máte radi rumy sladšie, pokojné a vyzreté ku komornej krotkosti, Malteco Reserva Añeja bude jedným z tých, ktorý zaručene osloví. Je hlbší a mužnejší, ako elixíry stavané na panamských rumoch.
Ak však hľadáte čosi viac, s ostrejšími črtami, komplexným prejavom a prekypujúcou sviežosťou ovocia, určite nespravíte chybu ak sa zoznámite s rumom Abuelo Añejo 7 años či jeho 12-ročným variantom.
![Image](/images/2022/01/07/301_4191.jpg)