Máloktorá poľnohospodárska plodina dokáže pri fermentácii vyčariť spirit s tak širokou paletou chutí ako cukrová trstina. Hoci sa do pozornosti dostala pre vysoký obsah sacharózy v jej šťave, odpadový produkt pri výrobe cukru umožnil v časoch kolonizácie Ameriky zrod úplne nového spiritu – rumu.
Za pestrosťou chutí nehľadajte ani rôzne odrody tejto statnej byliny, ani odlišnosti pri jej spracovaní. Všetko sa točí okolo minerálov v pôde, klímy a divokých kvasiniek, na ktoré nadväzuje technológia fermentácie, destilovania a dozrievania v rumárňach horúcej klímy.
Ako chutí rum Malteco Reserva Añeja Suave 10Y, ktorého domovinou je Panama? Ochutnávame ho na bare nášho klubu, aby sme vám prezradili viac.
Nezávislí fľašovatelia
Ak firmy prepadnú vášni pre rum, nemusí to hneď znamenať, že sa pustia do jeho výroby. V talianskej firme Savio Tranding – a nielen v nej – o tom vedia svoje. Z pozície nezávislých fľašovateľov nakupujú v Karibiku od výrobcov rumu sudy z ich zrejúcich zásob, aby z nich namiešali blendy s atraktívnou chuťou.
Tie firma ďalej pod značkami Malecon, Malteco, či Demon´s Share uvádza na trh, aby oslovila tých, čo sa radi oddávajú pôžitku z typickej vône a chuti. Hoci ide o rumy bez príbehu s nie úplne jasným pôvodom, nie vždy to znamená že je všetko zahalené rúškom tajomstva.
V panamskom štýle
Malteco Reserva Añeja s 10-ročnou dobou zrenia je blendom 10-ročných rumov firmy Bodegas de America S.A. Panama, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou rodinného podniku Varela Hermanos. Ide svojim spôsobom o unikát, kde sa výroba rumu začína už na poliach.
Sami pestujú na plantážach cukrovú trstinu, vo vlastných cukrovaroch ju spracúvajú a z melasy, ktorá pri výrobe vzniká vyrábajú i svoj rum. Ak by ste v Paname zasadli kdekoľvek do podniku a nazreli do nápojového lístka, práve ich rum úspešný Abuelo by bol tým, s ktorým sa stretnete na každom rohu.
Ak otvoríte fľašu rumu Malteco ku ktorému usadáme a privoniate k nej, okamžite spoznáte typický charakter panamských rumov. Jemný, výrazne zaguľatený a súčasne sýty s výdatnou hĺbkou. Pokúsime sa odhaliť, čo všetko od neho môžete očakávať.
Ako chutí Malteco Reserva Añeja?
Rum dofarbovaný karamelom svojim vzhľadom veľa neprezradí o svojom zrení. Stačí však, aby ste ním zakrútili v degustačnom pohári a jeho konzistencia vám čosi prezradí o pridanom cukre. V tomto prípade sa tvorí tenučká línia ľahkého oleja, z ktorej stekajú široké, avšak plytké kvapky späť pod hladinu. Cukor a karamel prepožičali tomuto rumu kus jeho zaoblenosti.
Vôňa je sýta, karamelová s dominantnými tónmi vanilky, cez ktoré sa smelo vynárajú črty sušeného ovocia. Rozoznávame na slnku sušené sultánky, marhule, slivky a svetlé tropické ovocie, za ktorými prichádza prchavý éter odležaného liehu. To všetko v tichej, komornej harmónii s príjemnou hĺbkou. Nemusíte sa báť toho, že ľahký vetrík na terase všetko odveje.
Jemnejší ako by ste čakali
Chuť sa rozvíja na sladkom, takmer likérovom základe, z ktorého sa vynárajú zemité tóny kávy, horkosť pražených kakaových bôbov a náznak tabaku. Nad nimi objavujeme ovocné črty kandizovaného ovocia, jemný tuk orieškov a nuansy zrenia v dreve, ktoré čoskoro utlmí stredne dlhá dochuť s iskrivými črtami mladších rumov.
Nenájdeme tu komplexnosť a jemné nuansy pomalého dozrievania – rozplynuli sa za navinulou sladkosťou. Je tu však istá intenzita, vďaka ktorej sa tento rum príjemne prejaví nielen v pohári pri svojom sólovom prejave, ale aj v miešaných nápojoch.
Práve tam cítime, ako sa s pridanou vodou charakter tohto rumu rozvíja do šírky k príjemnému zážitku. Ak máte radi rumy sladšie, pokojné a vyzreté ku komornej krotkosti, Malteco Reserva Añeja bude jedným z tých, ktorý zaručene osloví. Je hlbší a mužnejší, ako elixíry stavané na panamských rumoch.
Ak však hľadáte čosi viac, s ostrejšími črtami, komplexným prejavom a prekypujúcou sviežosťou ovocia, určite nespravíte chybu ak sa zoznámite s rumom Abuelo Añejo 7 años či jeho 12-ročným variantom.