Poklad z Ázie s viac ako 1 200-ročnou históriou.
Yuzu po japonsky ユ ズ a 柚子 sú aromatické citrusové plody z rodiny Rutaceae. Toto ovocie vyzerá trochu ako malý grapefruit s nerovnomernou kožou. Môže byť buď žlté, alebo zelené v závislosti od stupňa zrelosti a veľkosťou od 5,5 cm do 7,5 cm (ale môže byť aj rovnako veľké ako bežný grapefruit – až 10 cm). Rastlinu yuzu tvorí vzpriamený ker alebo malý strom, ktorý má bežne veľa veľkých tŕňov. Listy sú pozoruhodné pre ich žilnatosť a dlhý úzky vzhľad, ktorý pripomína limetové listy a sú veľmi aromatické.
Je tiež známe, že jeho rast je pomalý – od semienka k ovociu trvá viac ako desať rokov. Chuť yuzu je pestrá a voňavá, veľmi podobná grapefruitu, s podtónom zrelej mandarínky. Toto ovocie pochádza z Číny z oblasti rieky Yangtze. Yuzu si našlo cestu do Japonska cez Kórejský polostrov a počas obdobia Naru (rok 710) japonskí poľnohospodári pestovali jeho plody na rôzne účely. Yuzu sa jedlo zriedkavo ako ovocie, je bežnou zložkou ázijskej kuchyne, kde sa aromatická kôra aj šťava používajú vo veľkej miere tým istým spôsobom, ako sa citróny používajú v iných kuchyniach.
Variť nemusíte len v kuchyni. Barmani z celého sveta dokazujú, že variť sa dá aj za barom.
Prognózy na tento rok predpovedajú, že trend tohto leta budú ľahké kokteily na vychutnanie aj počas bežného dňa. Likér Enamor Yuzu prináša kus exotiky z Ázie, a tak nemusíte absolvovať niekoľkohodinový let, aby ste si užili niečo iné!
Yuzu Spritz
40 ml Enamor Yuzu likér
9 ml agáve sirup
90 ml prosseco
40 ml sóda
SPÔSOB PRÍPRAVY: priama cesta
POHÁR: biele víno
OZDOBA: žltý melón Gália, jedlé kvety
Yuzu Spritz
40 ml Malteco 10yo
20 ml Enamor Yuzu
½ passion fruit
9 ml javorový sirup
SPÔSOB PRÍPRAVY: priama cesta na drvený ľad
POHÁR: whisky glass
OZDOBA: medovka, passion fruit
Enamor Yuzu liquer
Francúzsko, likér 15 %, 0,7 l
Spoločnosť Isake International uviedla na trh nový yuzu likér vyrobený vo Francúzsku s názvom Enamor. Vyrába sa v Cognac v malom domčeku s názvom Jules Bremant a používa ovocie yuzu pestované v blízkosti Toulouse na juhozápade Francúzska. Celé ovocie sa maceruje v brandy počas 11 mesiacov, potom dozrieva mesiac v 20-ročných sudoch po koňaku. Jeho farba je číra, ale hustá, s bledozlatými odleskmi, pre vôňu je príznačná bergamotová aróma doplnená ľahkou vôňou grapefruitovej kôry a chuť je delikátna krémová.
€€€€€
Obj. č. 170703000001_070
Viac o YuzuText: Michal Hajský, Spirit ambasádor Corner & Co., Foto: Bryan Geiger, Ľuboš Ďurica