To najlepšie zo Slovenska

To najlepšie zo Slovenska

Degustácia „aprílové rozhovory“ priniesla najlepšie slovenské vína. Šesť vinohradníckych oblastí reprezentovalo 10 slovenských vinárstiev. Vzhľadom na situáciu stále sa znižujúcich plôch vinohradov na Slovensku je čoraz ťažšie nájsť výnimočné vína s charakterom pôvodu. V rámci rozhovorov sa ochutnávali biele, ružové, červené, suché i sladké, tiché i šumivé vína z ročníkov 2000 až 2016.

Degustácia sa začala sektom z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v kategórii Extra Brut z odrody Chardonnay od majstra bubliniek pána Hacaja. Sekt bol vyrobený na Slovensku, hrozno pochádza z vinohradu Noviny. Fermentácia prebieha vo fľaši, ručne striasané, limitovaná produkcia. Vo vôni čisté s dominanciou žltého ovocia, hruškový kompót s klinčekmi pripomína detstvo. Chuť je jemná, ovocná s pikantnou kyselinkou a minerálnym záverom. Elegantné Blanc de Blancs z Pezinka a Modry.

To najlepsie zo Slovenska2

Pokračujeme prvým slovenským šampiónom z Ľubľany. Pamätáte si najdrahšie slovenské víno? Rizling rýnsky 2002 z Vinohradníckej spoločnosti Modra. Dnes možno lepšie ako kedysi, pozor, degustovať treba len priamo z vinárstva, nie z pochybných archívov. Vôňa je bohatá s terciárnym charakterom, nakladaná citrónová kôra, lúčny med, jemný kerozínový tón. Chuť je stále živá, koncentrovaná s prítomnou kyselinkou. Dlhý záver.

Ďalšie víno s prvenstvom – Paves, jedno z prvých slovenských bielych cuvée z odrôd Chardonnay, Rizling rýnsky a Müller Thurgau. Víno zrelo 12 mesiacov v dubových sudoch. Ročník 2015 má intenzívnu vôňu žltého ovocia doplnenú tónmi medu a vanilky. Chuť je ovocná, jemne pikantná s krémovou štruktúrou a hravou aciditou.

Z Malokarpatskej oblasti prechádzame do Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti. Tramín červený nie je až taká populárna aromatická odroda ako jeho potomok Devín, čo je škoda. Tramín z vinárstva Natural Domin & Kušický v biokvalite z ročníka 2013 pripomína charakterom Gewürztraminer z Alsaska. Vyzretá ovocno-kvetinová vôňa s tónmi čajovej ruže, jazmínu a medu pohladí váš nos. Chuť je plná s bohatou štruktúrou. Pekný „symfonický“ Tramín. Kupáž Dunaj a Frankovka modrá v ružovej podobe je zaujímavá a odvážna kombinácia bratov Kasnyikovcov. Schiller Rosé 2016 má aspekt vína Clairet z Bordeaux. Jemná ovocná vôňa s dominanciou višní, fialiek a škorice. Chuť je svieža, ovocná s jemne pikantnou kyselinkou. Víno vyzrievalo 10 mesiacov na jemných kaloch. Nový a zaujímavý štýl využitia odrody Dunaj...

Ochutnať Svätovavrinecké 2002 zo súkromného archívu Laca Šeba z Karpatskej Perly je skutočný zážitok. Vo vôni dominujú tóny čierneho čaju, sušené šípky, čerešňový kompót a lesný podrast. Chuť je neuveriteľne živá, brusnice, šípkový džem, zdravé a dobre integrované triesloviny, vitálna kyselinka. Dlhý korenistý záver. Jemné, pokojné a pritom živé.

To-najlepsie-zo-Slovenska
To-najlepsie-zo-Slovenska

Zo susednej Nitrianskej vinohradníckej oblasti čaká na degustáciu Alibernet Selection 2012 zo Žitavských viníc. Víno má výrazný odrodový charakter, čierna ríbezľa, čučoriedky, sušené slivky doplnené tónmi cédrového dreva a vanilky. Chuť je bohatá, koncentrovaná, ovocno-korenistá s termickým charakterom. Žitavské vinice sú verné svojmu štýlu.

Naša cesta pokračuje na východ Slovenska až takmer k hraniciam Ukrajiny. Kto hovorí, že na východe už nič nie je, mýli sa. Práve tu, v bývalej škole, vznikla neustále vyvíjajúca sa Frankovka modrá 2006 z vinárstva Fundus Regius. Pre mňa TOP slovenská Frankovka. Bohužiaľ, ďalšieho ročníka sa už nedočkáme. Komplexná vôňa čiernej ríbezle, sušených sliviek a šípok neskôr prechádza do herbálnych tónov mäty a sladkého drievka. Chuť je plná s výbornou harmóniou a tanínovou štruktúrou. Živelná a pritom pokorná Frankovka, presne ako bol pán Regenda. Víno bolo dekantované do karafy Riedel 24 hodín pred ochutnávaním.

Na koniec degustácie čakajú dve sladké vína. Ľadový Rizling rýnsky 2009 zo Château Belá. Vyrobiť ľadové víno pri stále meniacich sa klimatických podmienkach je veľmi odvážne. 2009 bol vynikajúci ročník. V kalichu má Rizling až olejovitú štruktúru. Ušľachtilá vôňa kandizovaných citrusov, marhúľ, medu, kamiliek, jemný kerozínový dotyk. Chuť je koncentrovaná, ovocno-medová s pikantnou kyselinkou, pečené jablko so škoricou. Výborná textúra, elegancia a harmónia. Dlhý záver s potenciálom na vyzrievanie.

Ochutnať Tokajskú výberovú esenciu ročníka 2000 od Jara Ostrožoviča je sviatkom. Pre mňa prvýkrát. Víno takmer po kvapkách steká po stene kalicha. Neuveriteľná koncentrácia vôní a chutí. Mirabelky, kandizované citrusy, sušené jablká, med, šupka vlašského orecha, karamel... Bohatá chuť, plynule nadväzuje na vôňu, vysoko koncentrovaná, medová s príjemnou stopou botritídy. Nekonečný záver.

Ďalšie degustácie – júnové predprázdninové rozhovory – plynule nadviažu na aprílové. Zostaneme ešte na Slovensku. Stretneme sa vo vinárstve Karpatská Perla.

Text a foto: Rastislav Šuták, someliér Corner &Co. ocenený na majstrovstvách sveta someliérov v 2019 vynikajúcim 24. miestom