Kedy je možné víno reklamovať a kedy nie?

Kedy je možné víno reklamovať a kedy nie?

Už sa vám stalo, že ste si otvorili víno a nechutilo tak, ako ste predpokladali a chceli ste ho reklamovať?  Viete však, aký je postup pri reklamácii, kedy môže byť naozaj uznaná?

Doklad o zaplatení vína

Pokiaľ víno kupujete cez eshop s vínom, je dôležité, aby ste si odložili doklad o zaplatení, to isté platí i pri kúpe vína v kamennom obchode a vínotéke, odložte si pokladničný blok a pri reklamácii ho predložte.

Doba na reklamáciu

Víno nemá záručnú dobu tak ako potravinárske výrobky a za jeho skladovacie podmienky po kúpe je zodpovedný zákazník. Najlepšie je víno prísť reklamovať čo najskôr po otvorení, pretože pri dlhšom kontakte vína so vzduchom dochádza k nepriaznivej oxidácii. Ak je víno otvorené niekoľko dní, prípadne týždňov, je ťažké objektívne posúdiť jeho zdravotný stav.

Nechutí mi, nie je argument

Víno môžete reklamovať bez problémov: ak má TCA /skratka pre zlúčeninu trichloranisol/ látka, ktorá spôsobuje korkovú pachuť vo víne. TCA je výrazná a nepríjemná aróma, ktorá pripomína pleseň alebo vlhký kartón. Jej prítomnosť môže spôsobiť, že víno stratilo vôňu aj chuť. V tomto prípade by ste mali fľašu vína reklamovať aj s pôvodným uzáverom.

corked-wine-tca-compound.jpg

Už sa vám stalo, že pri otváraní vína sa vám korok zlomil? Ani toto nie je dôvod k reklamácii. Stáva sa to pri neodbornom otváraní fľaše alebo pri nesprávnom dlhodobom skladovaní fľaše vo zvislej polohe, korok nemá kontakt s vínom a tým sa vysuší.

Choroby a chyby vína

Birza – choroba vína spôsobená kvasinkami sprevádzaná vytvorením sivobielej kožky na hladine napadnutého vína. Vytvára sa za prístupu kyslíka. Vína majú zvýšenú koncentráciu prchavých kyselín a zvetranú pachuť.

Myšina  je choroba spôsobená baktériami a napadnuté vína typickú pachuť pripomínajúcu pleseň alebo hnilobu niekoľko sekúnd po prehltnutí. 

Octovatenie je najrozšírenejšou a azda najčastejšou chorobou vína. Octovatenie sa prejavuje typickou octovou arómou a pichľavou chuťou. Pri sladkých vínach, ktoré majú nižší obsah kyselín a trieslovín môže vzniknúť mliečne alebo maslové kvasenie. Ak víno vykazuje znaky niektorej z týchto chorôb, je to dôvod k reklamácii.

Brettanomyces je zvláštne slovo, ale kvasinky tohto rodu sú čiastočne zodpovedné  za nepríjemnú vôňu označovanú ako bretty  („konské sedlo“ alebo maštaľ ). Treba pripomenúť, že prekurzory týchto esterov sa vyskytujú častejšie vo víne ako sme schopní ich identifikovať. V malom množstve bývajú vítaným poznávacím prvkom konkrétnych oblastí a odrôd. Vo vysokej koncentrácii sú nežiaduce. Sirka, sirovodík je prchavá zlúčenina pripomínajúca kapustu alebo cesnak. Podobne ako bretty je vo vysokej koncentrácii predmetom nepríjemnej skúsenosti, teda chybou vína.

wine-gone-bad-how-to-tell.jpg

Zakalené víno

Dôvodom na reklamáciu je, ak sa z tichého vína stane šumivé. S týmto javom sa môžete stretnúť pri vínach, ktoré majú vyšší zvyškový cukor a nižší obsah alkoholu a kyselín. Kvasinky pri oteplení dokvášajú zvyškový cukor a víno opätovne kvasí. Pozor na skladovacie podmienky! Ak je takéto víno dlhodobo uložené v miestnosti s vyššou teplotou ako 20-21°C nemusí byť reklamácia posúdená ako opodstatnená.

Asi najhorúcejšou témou posledných týždňov sú oranžové (Orange) vína, ktoré bývajú zakalené, pretože sa fľašujú nefiltrované. Zákal je pri tomto type vín jeho prirodzenou súčasťou. Ich chuť podobne ako vzhľad je veľmi špecifická a nie každý je pripravený tieto vína pochopiť.

Ak sa v konvenčnom víne objaví niečo podobné, je to najčastejšie signál opätovnej fermentácie. Kryštáliky vínneho kameňa sú tak isto jeho prirodzenou súčasťou podobne ako depot, ktorý sa oddeľuje dekantáciou, nie reklamáciou!

biele-vino-2.jpg

Okrem spomenutých chorôb a chýb je možné objaviť vína, ktoré sú nedoliate, majú pretečené korky, poškodené etikety alebo dokonca chýbajúce etikety. Sú prípady, keď boli vo fľaši objavené cudzie predmety alebo hmyz. Niektorí slovenský výrobcovia fľašujú svoje vína v rôznych šaržiach ( musí byť uvedená na etikete ). Reklamovať môžete vína pokiaľ neboli dodané v požadovanom množstve, vizuálnej kvalite, cene a termíne.

Ak kupujete víno na internete, musíte sa spoľahnúť na svoj úsudok, čo najviac sa informujte o vinárstve a víne predtým, ako ho kúpite. Nezabúdajte na to, že pokiaľ kupujete víno cez internet zo zahraničia, mohlo precestovať pol zemegule než sa dostane k vám.

Vinárstva ako aj distribučné spoločnosti disponujú na svojich stránkach doplňujúcimi informáciami senzorických vlastností ako aj odporúčaním vhodného jedla a kalichov. Skontrolujte si všetky bezpečnostné prvky hlavne pri investičných vínach. Najlepšou možnosťou je priamy nákup v špecializovanej predajni, kde na základe konzultácie môžete víno prípadne ochutnať.

Ďalšia šanca

Ako je to s vínom, ktoré vám jednoducho nechutí? Malo by sa víno vo fľaši prispôsobiť nám alebo my jemu? Predstavte si, že si kúpite topánky alebo auto a po mesiaci ich prídete reklamovať, že sú vám nepáčia...

Niektorým vínam treba dať šancu viac krát. Môžu to byť veľmi kvalitné vína, ktoré nás zastihnú nepripravených pochopiť ich. Ďalej sú to vína s potrebným priestorom na predýchanie. Tieto vína pôsobia na druhý deň jednoznačne lepšie. Na rozdiel od „produktov a výrobkov“,  víno sa nepredáva s návodom na použitie. Skvelým pomocníkom je Coravin, ktorý umožňuje ochutnať viacero vín a zjednodušiť rozhodovanie. Coravin nájdete v eshope Wineplanet.sk.

Tak či onak, v prípade vína je riešenie jednoduché – existuje veľa dobrých receptov, kde sa dá víno použiť.