S príchodom jari a leta bary a reštaurácie otvárajú pre svojich zákazníkov posedenie vonku na terasách. Tak, ako existuje sezónna ponuka jedla, existuje aj sezónny vínny lístok. Najviac žiadanými sú vína šumivé, ružové a biele a tiež drinky pripravené na báze vín.
Sezónny vínny lístok môže byť súčasťou hlavného lístka vo forme vloženia jednej strany na jeho začiatok. V niektorých prípadoch postačí sezónna ponuka napísaná kriedou na tabuľu. Výber vín by mal nadväzovať na aktuálnu ponuku jedla. Nemali by chýbať rozlievané šumivé vína typov Sekt, Prosecco, Cava a Champagne. Sú výborným aperitívom aj partnermi pre barmanov pri výrobe letných koktailov.
Z bielych vín sú vhodné tie, ktoré majú svieži a ovocný charakter doplnený šťavnatou kyselinkou. Odrody ako Rizling, Sauvignon, Veltlínske zelené, Rulandské šedé a biele sa hodia ku grilovaným rybám, k hydine a zeleninovým či cestovinovým šalátom. Aromatické odrody Iršai Oliver, Muškát moravský môžu byť súčasťou miešaných drinkov alebo strikov, ktoré sa v okolitých krajinách stávajú hitom najmä pre mladých ľudí. Sú zdravšie ako sladené ovocné nápoje.
Veľmi populárne počas leta sú ružové vína s predstavou letnej dovolenky. Pri servise slovenských ružových vín si treba dávať pozor na zvyškový cukor, lepšie je preferovať suchšie verzie a sladšie použiť do drinkov s ovocím a sódou. V lete, tak ako počas celého roka, by v lístku nemalo chýbať ani víno červené s ľahším ovocným prejavom a telom. Výbornou voľbou môžu byť červené vína, ktoré nevyzrievali v dubových sudoch alebo len krátko. Svätovavrinecké /Saint Laurent/, Modrý Portugal, základný Pinot Noir z Burgundska, Bordeaux Superieur, Chianti, Bardolino môžeme servírovať aj pri nižšej teplote okolo 14 až 16°C ku grilovaným kačacím prsiam, bravčovej panenke alebo k jahňaciemu lýtku.
Počas letnej sezóny sú veľmi populárne drinky na báze vína, tichého alebo šumivého a taktiež aj miešané nápoje s destilátmi ako gin a rum. Ponúkame Vám pár inšpirácii.
Miešané nápoje na báze šumivého a tichého vína:
Kir Royal
- 9cl Champagne Brut
- 1cl Créme de Cassis
Bellini
- 10cl Prosecco Terra Serena alebo Reya
- 5cl broskyňové pyré a jeden plátok broskyne na ozdobu
Wine Mojito
- 50cl Prosecco Terra Serena, Reya alebo Sauvignon Blanc
- 2 limetky
- 1 lyžica trstinového cukru
- 10 plátkov šalátovej uhorky
- mätové lístky
Miešané nápoje na báze destilátov:
Tropical Trouble
- 45 ml rumu Don Q Añejo
- 30 ml rumu Don Q 151º
- 45 ml ananásového džúsu
- 22 ml limetkového džúsu
- 15 ml cukrového sirupu
- 4 vetvičky mäty
- na ozdobu mesiačik ananásu a jedna vetvička mäty
Candy
- 40 ml rumu Malteco 10 years old
- 15 ml likéru Enamor Yuzu
- 25 ml sirupu Jahody v šampanskom
- 10g granátového jablka
Pink Rose
- 50 ml gin Pink 47
- 1/2 diel Rose Lemonade
- plátok pomaranča
- lupene ruží
Afrodiziakum
- 30 ml Nirvana Cocoa Liqueur
- 30 ml Pink London Dry Gin 47
- 5 ml medová voda
- ozdoba škorica & jahoda