Leto s drinkom na terase

Leto s drinkom na terase

S príchodom jari a leta bary a reštaurácie otvárajú pre svojich zákazníkov posedenie vonku na terasách. Tak, ako existuje sezónna ponuka jedla, existuje aj sezónny vínny lístok. Najviac žiadanými sú vína šumivé, ružové a biele a tiež drinky pripravené na báze vín.

Sezónny vínny lístok môže byť súčasťou hlavného lístka vo forme vloženia jednej strany na jeho začiatok. V niektorých prípadoch postačí sezónna ponuka napísaná kriedou na tabuľu. Výber vín by mal nadväzovať na aktuálnu ponuku jedla. Nemali by chýbať rozlievané šumivé vína typov Sekt, Prosecco, CavaChampagne. Sú výborným aperitívom aj partnermi pre barmanov pri výrobe letných koktailov.

bielych vín sú vhodné tie, ktoré majú svieži a ovocný charakter doplnený šťavnatou kyselinkou. Odrody ako Rizling, Sauvignon, Veltlínske zelené, Rulandské šedébiele sa hodia ku grilovaným rybám, k hydine a zeleninovým či cestovinovým šalátom. Aromatické odrody Iršai Oliver, Muškát moravský môžu byť súčasťou miešaných drinkov alebo strikov, ktoré sa v okolitých krajinách stávajú hitom najmä pre mladých ľudí. Sú zdravšie ako sladené ovocné nápoje.

Veľmi populárne počas leta sú ružové vína s predstavou letnej dovolenky. Pri servise slovenských ružových vín si treba dávať pozor na zvyškový cukor, lepšie je preferovať suchšie verzie a sladšie použiť do drinkov s ovocím a sódou. V lete, tak ako počas celého roka, by v lístku nemalo chýbať ani víno červené s ľahším ovocným prejavom a  telom. Výbornou voľbou môžu byť červené vína, ktoré nevyzrievali v dubových sudoch alebo len krátko. Svätovavrinecké /Saint Laurent/, Modrý Portugal, základný Pinot Noir z Burgundska, Bordeaux Superieur, Chianti, Bardolino môžeme servírovať aj pri nižšej teplote okolo 14 až 16°C ku grilovaným kačacím prsiam, bravčovej panenke alebo k jahňaciemu lýtku.

Počas letnej sezóny sú veľmi populárne drinky na báze vína, tichého alebo šumivého a taktiež aj miešané nápoje s destilátmi ako gin a rum. Ponúkame Vám pár inšpirácii.

Miešané nápoje na báze šumivého a tichého vína:

Kir Royal

Bellini 

  • 10cl Prosecco Terra Serena alebo Reya
  • 5cl broskyňové pyré a jeden plátok broskyne na ozdobu

Rossini

  • 10cl Prosecco Terra Serena alebo Reya
  • 5cl jahodového pyré a jahoda na ozdobu

Mimosa 

  • 10cl Prosecco Terra Serena alebo Reya
  • 10cl pomarančového džúsu a plátok pomaranča na ozdobu

Wine Mojito

  • 50cl Prosecco Terra Serena, Reya alebo Sauvignon Blanc
  • 2 limetky
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 10 plátkov šalátovej uhorky
  • mätové lístky
winemojito.jpg

Miešané nápoje na báze destilátov:

Tropical Trouble

  • 45 ml rumu Don Q Añejo
  • 30 ml rumu Don Q 151º
  • 45 ml ananásového džúsu
  • 22 ml limetkového džúsu
  • 15 ml cukrového sirupu
  • 4 vetvičky mäty
  • na ozdobu mesiačik ananásu a jedna vetvička mäty

Candy

Pink Rose

  • 50 ml gin Pink 47
  • 1/2 diel Rose Lemonade
  • plátok pomaranča
  • lupene ruží

Afrodiziakum

pink47-drink.jpg