Malbec opäť na výslní

Malbec opäť na výslní

Víno Malbec sa objavilo akoby z ničoho nič a rýchlo sa stalo jedným z najpopulárnejších červených vín súčasnosti. Je príjemné, ľahko sa pije a je také obľúbené, že si je len ťažké predstaviť dobu, keď Malbec nebol v ponukách vínoték. Je známy vďaka svojej plnej chuti tmavého ovocia a dymovej dochuti a ponúka skvelú alternatívu k drahším Cabernetom Sauvignon či Syrah. Za jeho popularitou sa však skrýva viac než len nízka cena.

Malbec pochádza, ako inak, z Francúzska, kde sa primárne používal ako súčasť zmesi do Bordeaux. Hoci má hrozno vynikajúci potenciál na produkciu čistého vína, pestuje sa len v jednom francúzskom regióne, Cahors, a až donedávna ho spoza hraníc tejto južnej oblasti ani nevyvážali. Hlavným dôvodom bola jeho náchylnosť na choroby a hnilobu. Korene viniča Malbec totiž nereagujú dobre na francúzske podnebie, ľahko hnijú, a tak sa mohlo stať, že vinári stratili všetku úrodu tesne predtým, ako boli pripravení na zber. Vinári sa preto báli použiť vzácnu pôdu na ovocie, ktoré sa mohlo ľahko zneškodniť, a preto ho zvyčajne vysádzali len toľko, aby sa dal použiť na zmiešavanie. Ak, pravda, prežil až do zberu. Napriek tomu, keď sa v polovici devätnásteho storočia skupina argentínskych vinárov spýtala francúzskeho odborníka na víno Michela Pougeta, ktorý vinič by im odporučil pestovať, aby zlepšili kvalitu argentínskeho vína, Pouget bez zaváhania povedal Malbec. Jeho hrozno má tenkú šupku a potrebuje viac slnka ako napríklad taký Cabernet Sauvignon alebo Merlot.

Odrezky z vínnej révy z Francúzska sa dostali do Argentíny, do vinárskeho regiónu Mendoza. A ako Pouget predpokladal, Malbecu sa v horúcich teplotách a vysokej nadmorskej výške regiónu začalo dariť. Táto odroda sa doslova a do písmena stala vlajkovou loďou celého argentínskeho vinárstva a je najobľúbenejším vínom krajiny. Dnes sa v Argentíne pestuje viac než 75 percent svetovej produkcie Malbecu, vo vysokých nadmorských výškach prospieva. V nižších nadmorských výškach sa mu totiž až tak nedarí produkovať kyslosť, ktorú potrebuje na vytvorenie skvelej chuti a dlhotrvajúceho vína.

Keďže krajiny majú rozličné podmienky, Malbec z Argentíny chutí inak ako ten z Francúzska. Malbec je niekedy označovaný za „čierne“ víno pre svoju veľmi tmavú, koncentrovanú farbu s fialovými okrajmi. Vo vôni sa kombinujú tóny tmavého zrelého ovocia, fialiek a ostružín. Chuť je postavená často na pevnej trieslovinovej štruktúre, vďaka ktorej sa Malbec skvele hodí k tradičným latinsko-americkým pokrmom – steakom. No zatiaľ čo argentínsky Malbec je ovocný, Malbec z Francúzska je úplne opačný. Z regiónu Cahors pochádza víno s príchuťou trpkej černice, čiernej slivky a s pikantnou kyslosťou, ktorá sa na začiatku často označuje ako zelená. Vzhľadom na ich mierny tanín a kyslosť s nižším alkoholom francúzske Malbec vína majú tendenciu starnúť dlhšie.

No aj po jeho znovuobjavení v Argentíne sa Malbec konzumoval zvyčajne len lokálne, vyvážal sa len veľmi málo. Keďže víno takmer výlučne zostávalo v krajine, neustále sa zlepšovalo. Po roku 2000 začali stúpať ceny vína vyrobeného v Európe a v USA a mnohí konzumenti začali hľadať cenovo prijateľnú alternatívu. A tak pre nás všetkých objavili Malbec, víno, ktoré sa hodí takmer ku každému jedlu a na každú príležitosť. Na zdravie!

Rutini Colección Malbec

Argentína, Mendoza, ročník 2015, červené, suché víno, 0,75 l

€€

Obj. č. 530106901151-15_075

Viac o víne

Mascota Vineyards La Mascota Malbec

Argentína, Mendoza, ročník 2017, červené, suché víno, 0,75 l

€€

Obj. č. 530106840124-16_075

Viac o víne

Mascota Vineyards OPI Malbec

Argentína, Mendoza, ročník 2016, červené, suché víno, 0,75 l

€€

Obj. č. 530106901151-15_075

Viac o víne

Norton Barrel Select Malbec

Argentína, Mendoza, ročník 2017, červené, suché víno, 0,75 l

€€

Obj. č. 530106707792-17_075

Viac o víne

Lo Tengo Malbec

Argentína, Mendoza, ročník 2017, červené, suché víno, 0,75 l

€€

Obj. č. 530106606269-17_075

Viac o víne

Text: Nina Frisby, Foto: Reviseur