Správny čas na portské, madeiru a sherry

Správny čas na portské, madeiru a sherry

Sladké, silné, bohaté a chutné vína, no za ich objavením je vraj len náhoda. Boli to hlavne Angličania, ktorí prepravovali veľké množstvá vína po mori. Počas dovozu vína sa víno často kazilo a obchodníci s vínom tak začali do sudov s vínom prilievať alkohol, aby získalo na odolnosti. Práve takto upravené víno bolo začiatkom zrodu portského a ďalších fortifikovaných vín.

Fortifikované vína sa nazývajú vína, do ktorých sa pridáva alkohol k zastaveniu kvasenia. Takto vzniká svetoznáme Portské z portugalského regiónu Duoro. Madeira sa produkuje na ostrove Madeira a sherry pochádza zo Španielska.

Portské a Madeira

Dnes sa portské dorába výlučne v ústí rieky Douro v blízkosti mesta Porto. Jedine portské víno z tejto oblasti môže na území EÚ niesť toto označenie. Portugalci si tak svoje portské chránia ako národný poklad.

Najznámejším druhom portského je Ruby, výrazne ovocné víno rubínovej farby. Jeho chuť ani výzor sa však už vekom nemenia a portské štýlu Ruby sa nearchivuje. Zato portské štýlu Tawny dozrieva v drevených sudoch a môže starnúť do krásy aj niekoľko desiatok rokov. Výsledkom toho je svetlejšia, zlatohnedá farba vína a špecifická orechová aróma.

Jedným z populárnych portugalských producentov portského je Graham’s. Jeho história siaha do polovice 19. storočia, dnes vlastnia vyše 1 000 hektárov vinohradov a v pivniciach im zrejú vína od roku 1882. Za zmienku tiež stojí víno tohto druhu Madeira, ktoré sa dá nájsť na blízkej Madeire. Najväčší producent prémiovej Madeiry spoločnosť Blandy’s, obľúbená všetkými, ktorí si dokážu vychutnávať život alebo meditovať s pohárikom hodnotného vína, hoci aj s cigarou v ruke.

Ak máte doma fľašu kvalitného portského, už ste napoly vyhrali. Najprv sa uistite, že je uložené v chlade, za stálej teploty a s minimálnym prístupom svetla. Portské by sa malo podávať pri teplote medzi 15 a 20°C, ak by sa podávalo chladnejšie, pravdepodobne by to utlmilo jeho chuť, a to by bola škoda. Pokojne ho naservírujte do pohárika na sherry, dajú sa použiť aj poháriky na koňak.

Portské víno

K akému jedlu nalievať portské?

Odpoveď je jednoduchá, takmer ku všetkému. Portské je totiž považované za jedno z najviac spoločenských vín, ktoré ozvláštnia akúkoľvek príležitosť, nech je to pokojný večer pri krbe, neformálne stretnutie s priateľmi či formálna obchodná večere. Ako aperitív sa hodí dobre vychladené suché biele portské, červené portské sa tradične podáva ku koncu stolovania so syrmi, k čokoládovým dezertom alebo ako digestív. Nebojte sa s portským ani variť, skúste napríklad naložiť hovädzie mäso alebo zverinu do staršieho a hustejšieho portského a vychutnajte si tú lahodnú symfóniu chutí.  Či už Ruby alebo Tawny, biele alebo červené, čerstvé alebo desaťročia uschované v sude ako v Sezamovej jaskyni, pravé portugalské portské je skrátka... perfektné.

Pozrieť portské Grahams

Nezabudnuteľné sherry

Jednou z najzaujímavejších oblastí Španielska je rozhodne región Jerez, po ktorom dostalo svoje meno aj sherry - ktoré sa po španielsky volá jerez. Silné víno vyrábané z miestnych odrôd bieleho hrozna má ľahkú a suchú chuť a podobne ako mnoho ďalších vín, sherry je dnes registrovanou značkou a pýšiť sa týmto označením môžu len vína z provincií Cádiz, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María.

Ximenez Spínola

Sherry Ximenez Spínola

Jedna z najmenších bodegas v Jereze je spoločnosť Ximenez Spínola, ktorá sa zameriava na odrodu Pedro Ximénez. Vinárstvo založil v roku 1729 Phelipe Antonio Zarzana Spínola a dnes spoločnosť obhospodaruje 16 hektárov organických vinohradov. Filozofiou je ponúkať klientom mimoriadne kvalitné vína, ktoré sa vymedzujú kritériám apelácii. Bodega produkuje tiež skvelé Brandy de Jerez, ako aj nefiltrovaný vínny ocot.

Pozrieť Ximenez-Spinola
Ximenez Spínola

Vína z Jerezu

Ďalším známym menom je nchez Romate, ktorý patrí v oblasti Jerez medzi najväčších producentov v rodinnom vlastníctve. Vedeli ste, že rešpektované vinárstvo bolo v minulosti pravidelným dodávateľom vín na anglický kráľovský dvor, či do Vatikánu? Nečudo, že sa v pivnici bodegy skrýva množstvo vzácnych vín ešte z minulého storočia. Ich prioritou je však momentálne Sherry a ich brandy Cardenal Mendoza patrí medzi najobľúbenejšie z Jerezu

Pozrieť Romate