Giny Kimerud

Giny Kimerud

Príbeh nórskeho ginu so slovenskými koreňmi sa začal písať v roku 2006. Práve vtedy Nór Ståle Håvaldsen Johnsen cestoval so svojou manželkou Barbarou a jej otcom Jánom Obuchom cez Nórsko. Keď jeden večer počas cesty kempovali, Ján pohostil spolucestujúcich sediacich pri ohni akýmsi bylinným likérom, ktorého bol autorom. Spoločne zhodnotili, že likér bol naozaj výnimočný a komplexný.

Práve toto bol moment, kedy sa Ståle začal zaujímať o recept a technológiu výroby s cieľom vyrobiť si v budúcnosti vlastný destilát. Pri svojich najbližších cestách na Slovensko navštevoval Jána, ktorý bol zamestnaný ako uznávaný prírodovedec v univerzitnej Botanickej záhrade.

Práve vedomosti o bylinkách a rastlinách boli označujúce ako kľúčové na ceste k úspechu vlastného destilátu. Od roku 2009 vyrábal rôzne vzorky ginu v dedinke Blažovce pri Martine.

V rovnakom období sa zoznámil so skúsenými škandinávskymi barmanmi a učil sa o používaní rôznych bylinných destilátoch a ginoch v cocktailoch. Po mnohých vyrobených vzorkách vyrobil svoj prvý gin.

Farma Kimerud

Ideálne nórske podnebie

Nasledovalo rozhodnutie presťahovať výrobu do Nórska. Keďže si Ståle uvedomoval, že základom každého kvalitného destilátu sú kvalitné suroviny, rozhodol sa svoju destilériu vybudovať v dedinke Lier západne od Osla. Práve tam sídli už od roku 1785 farma Kimerud, kde pestujú storočia rôzne byliny, rastliny a kríky.

Práve nórske podnebie výrazne ovplyvňuje rast všetkých rastlín na farme a výrazne ho spomaľuje, čo im dodáva na intenzite chutí a vôni. Farma Kimerud, okrem veľkej časti Botanicals, pri výrobe ginov a aquavitu prepožičala ginom aj meno. Tie v dnešnej dobe dosahujú obrovské úspechy nielen v Nórsku, ale naprieč celým svetom.

Farma Kimerud
Farma Kimerud