Whisky – chutná voda života
Whisky (alebo whiskey, ale o tom neskôr) je alkoholický nápoj destilovaný z obilnín, zrejúci v drevených sudoch (najčastejšie dubových). Patrí medzi najstaršie alkoholy na svete – destiláciu údajne poznali už Babylončania, podobný proces používali aj Gréci v prvom storočí a ten od nich neskôr prebrali Arabi. Najstarší záznam o destilácii alkoholu pochádza z trinásteho storočia, keď talianski mnísi destilovali alkohol z vína pre medicínske potreby. Tak aj vznikla samotná whisky – umenie destilácie sa dostalo do Škótska a Írska, kde vyrábali „aqua vitae“, vodu života, na liečenie rozličných neduhov.
Štyri kroky k whisky
Na výrobu tohto nápoja sa používajú mnohé suroviny, napríklad jačmeň, sladový jačmeň, raž, sladový raž, pšenica a kukurica. Od ich kvality sa potom odvíja kvalita a chuť hotového nápoja. Škótske a írske whisky už tradične obsahujú len tri suroviny – vodu, jačmeň a kvasinky, na výrobu americkej whisky býva použitých viac ako 50% kukurice. Kanadské whisky sú zase najčastejšie vyrábané prevažne zo žita.
Whisky sa vyrába pomocou štvorstupňového procesu, najprv sa jačmeň (či iný základ) namočí do vody, kde sa nechá klíčiť. Naklíčený jačmeň plný maltózy sa následne suší a praží, potom sa rozseká a pridá do horúcej vody. Na záver sa whisky destiluje, aby mala dostatočný obsah alkoholu. Poctivá škótska whisky sa destiluje dvakrát, jej obsah alkoholu je tak 70 percent. Niektoré írske značky však destilujú aj trikrát a obsah alkoholu potom stúpa až na 85 percent.
Single či blend? To je otázka!
Single malt whisky znamená, že na výrobu bol použitý iba sladový jačmeň a že táto whisky bola vyrobená v jednej pálenici. Druhým typom je whisky blended, čiže miešaná. Tá je síce vyrábaná veľmi podobne ako single malt whisky, rozdiel je však taký, že proces výroby tejto whisky je zakončený miešaním niekoľkých druhov whisky z niekoľkých páleníc. Zaujímavosťou je, že väčšina blended whisky vznikne miešaním 10 až 50 rôznych whisky.
A keďže stále hovoríme o whisky, viete vôbec, aký je rozdiel medzi slovam whiskey a whisky? V angličtine sa tvar whisky používa pre destiláty zo Spojeného kráľovstva (okrem Írska) a z Kanady, kým tvar whiskey sa používa pre destiláty z Írska a v USA. Dobre vedieť, ako hneď podľa názvu odhalíte krajinu pôvodu.
Whisky sa pije čistá
Hoci neexistuje len jeden spôsob pitia tohto lahodného nápoja, čosi je predsa len isté – riediť whisky so sódou alebo s nealkom je doslova hriech. Jej prirodzená chuť tak zostane potlačená, a to je predsa škoda, keď sa s ňou pri procese výroby tak natrápili. Bežné je aj pitie whisky s jednou či dvomi kockami ľadu. Ani to sa však neodporúča, pretože aj keď sa väčšina typov alkoholu podáva chladená, whisky by sa mala podávať v izbovej teplote. Chladená whisky sa otupí a má omnoho menej výraznú chuť.