Najlepšia šéfkuchárka sveta v Bratislave

Najlepšia šéfkuchárka sveta v Bratislave

Slovinská ikona Ana Roš, vyhlásená za najlepšiu šéfkuchárku sveta, predstavila v októbri svoje kuchárske umenie v známej slovenskej reštaurácii UFO watch.taste.groove.

Pre túto jedinečnú príležitosť si Ana pre hostí prichystala osem chodové horské menu, ktorým ich preniesla do atmosféry ako vytrhnutej z Národného parku Triglav, v ktorom sa jej reštaurácia Hiša Franko nachádza.  

V horskej oblasti, kde je dostupný úzky sortiment potravín sa Ana naučila zameriavať sa na lokálne zdroje a možnosti. Jej mimoriadne degustačné menu, ktoré predstavila v Bratislavskom UFE, obsahovalo okrem lokálnych slovinských surovín aj zaujímavosti ako údený pit syr zrejúci v skale alebo vyprážaný chlieb nasiaknutý kardamónovým mliekom. 

Menu, ktoré pripravila Ana Roš + slovenské vína WinePlanet

Jahňací mozoček, sterilizované brusnicové bignè + Hacaj Chardonnay Extra Brut r.2016, Malokarpatská oblasť

Petržlenový kreker, údený pit syr zrejúci v skale, petržlen, kuriatka + Karpatská Perla Veltlínske zelené Noviny r.2018, Malokarpatská oblasť

Čompe s skuto / fermentovaný syr a údená čokoláda + J&J Ostrožovič Samorodné sladké r.2008, Tokaj

Sépiové lardo, vyprážaný chlieb nasiaknutý kardamónovým mliekom, píniové oriešky + Kasnyik Muškát moravský r.2017, Južnoslovenská oblasť

Hra Sashimi, zelená borievka, umeboshi, surový gaštan + Víno Natural Domin & Kušický Pinot Blanc r.2015, Stredoslovenská oblasť

Červená kapusta, fazuľa, bravčová klobása, údený pstruh + Fundus Regius Rizling rýnsky r.2011, Východoslovenská oblasť

Srnec / chrenový syr, trojitý chrenový krém, chutney z červenej repy + Pivnica Tesáre Rulandské modré r.2017, Nitrianska oblasť

(R)evolution of Kobariški Štrukelj - záverečný dezert

Menu Ana Roš

Kto je Ana Roš

Prvá dáma slovinskej kuchyne pred rokmi ani netušila, že jej reštaurácia Hiša Franko bude zaradaná medzi Top 50 najlepších reštaurácii sveta. Kariéru profesionálnej lyžiarky opustila po tom, ako jej reštauráciu zverili svokrovci. Obrovskú výzvu, ktorá sa jej naskytla, premenila na jedinečné miesto v prostredí Národného parku Triglav, kde sa rezervácie robia aj v trojmesačnom predstihu. Hiša Franko sa tak stala miestom, kde hostia okrem exkuzívneho jedla dostanú aj komplexný zážitok.  

Kto je Ana Roš