Počas histórie neformálnych degustácií (rozhovorov) desiatich vín pre desať ľudí sa vystriedalo niekoľko odrôd, ktoré sa stali zaujímavou témou pre perspektívnu konverzáciu.
Došlo aj na odrodu Chardonnay, z ktorej sa vyrábajú jedny z najdrahších vín bez rozdielu farby. „Precestovať“ počas troch – štyroch hodín niekoľko kontinentov nie je ľahké. Individuálna príprava pred degustáciou môže byť práve v tomto prípade nevyhnutnou súčasťou pochopenia súvislostí. Tie sú vo svete Chardonnay základom nie len úspešnej orientácie, ale aj zmysluplnej investície pri ich kúpe. Kvalitné vína zo Chardonnay nepodliehajú vo svete módnym trendom tak ako niektoré iné odrody. Šanca ochutnať skvelé víno sa môže rozšíriť priamoúmerne v pomere apelácia/ výrobca.
Terroir je kľúčovým parametrom na fascinujúce výrazové prostriedky najlepších vín. Jej pôvod sa spája s odrodami Pinot Noir, Pinot Blanc a Heunisch, ktorých je spontánnym krížencom. Heunisch (Gouais blanc) je jedným z rodičov odrôd ako Aligoté, Auxerrois, Gamay blanc alebo Melon de Bourgogne. Z hľadiska pestovania je citlivá na jarné mrazy a hubové choroby. Chardonnay je na piatom mieste z hľadiska rozšírenia. Najväčšie plochy sa nachádzajú v Severnej Amerike. Vo Francúzsku je druhou najrozšírenejšou odrodou hneď po Ugni blanc. Chardonnay sa pestuje vo všetkých vinohradníckych krajinách. Najsevernejšie vo Švédsku a najjužnejšie v Čile – Patagónii. Na Slovensku sa pestovala do roku 1997 v spoločnej výsadbe s Rulandským bielym.
U nás máme registrovaných šesť klonov. Najdrahšie vína sa vyrábajú v Burgundsku a Champagne s cenou 4 mil. eur za hektár vinohradov. Schopnosť odrody reflektovať svoj pôvod posúva štýly k meditatívnym až filozofickým úvahám. Od krémového Champagne cez minerálne Chablis. Bohaté a korenisté Montrachet alebo Corton-Charlemagne až po liberálne a termické z Napa Valley. Chardonnay vynikajúco spolupracuje s drevom. Ligníny z dubových sudov, ktoré vznikajú pri ich opaľovaní, obohacujú vína o ušľachtilé tóny maslovej sušienky, orieškov či korenia. Hitom sa stali v deväťdesiatych rokoch prebarikované vína bez charakteru a elegancie. Extrémy spojené so Chardonnay viedli k založeniu klubu ABC – Anything But Chardonnay. Našťastie súčasné hodnotné Chardonnay je také kvalitné ako nikdy predtým.
STREDOMORIE
Stredomorie reprezentovala Elyssia od Freixenetu. Neročníková Cava so 40 % podielom Chardonnay. Zvyšok dopĺňa Macabeo, Parellada a Pinot Noir. Fermentácia na kvasinkách 15 mesiacov s tradičnou dozážou 9 gramov. Senzoricky spája moderný, šteklivý štýl s klasickou hrejivou Cavou. Krémová autolýza a v pozadí nenápadné perlenie. Dlhý, minerálny záver. Nestáva sa často, aby sofistikované víno zaujalo ihneď. V tomto prípade to tak bolo. Skvelé k omelete so smrčkami. SINGLE VINEYARD Najvyššie položené vinohrady v Rioje sa nachádzajú v Carbonere. El Coto vlastní úctyhodných 220 ha s nadmorskou výškou 875 m n. m. Okrem Chardonnay sa vo výsadbe objavuje Verdejo, Sauvignon blanc a zopár riadkov Tempranilla. Finca Carbonera 2017 je premiérovým ročníkom. Víno fermentovalo (aj s battonage) v ľahko vypálených sudoch štyri mesiace. Pikantná kyselinka a limetkový sorbet v chuti. Svieže so zeleným jabĺčkom v dochuti. Pozitívna integrácia lignínov. Vynikajúce k plodom mora. KONTINENTÁLNE CHARDONNAY Slovenské vína to majú v porovnaní s najlepšími veľmi ťažké. Neexistujúci apelačný systém (okrem Tokaja), ktorý by mohol disponovať mentálnym zázemím pre akúkoľvek bielu odrodu, zvýhodňuje experimenty. Jedným z príjemných prekvapení bolo PD Mojmírovce Starý koreň 2015. Hrozno pochádza zo spodnej časti honu Dolná hora. V čase zberu malo 47 rokov. Vďaka dobrej kyselinke sa hrozivo vyzerajúca cukornatosť nepremietla do prejavu vína. Trojmesačné vyzrievanie v sudoch pridalo výraz aj štruktúru. Senzoricky pripomína klon musqué, ktovie...? Transparentný a kvetinovo-ovocný charakter s plným telom a dlhým mandľovo-korenistým záverom. K hydinovej roláde plnenej hubami by stálo za hriech.
VYSOKO V OBLAKOCH
Orange vzbudzuje pozornosť. Na prekvapenie niektorých degustátorov nejde o štýl, ale o oblasť. Jej vinohrady patria medzi najvyššie položené na kontinente. Nový Južný Wales je domovom excelentných vín s finesou a expresivitou. Rodina Swiftovcov sa prihovára prostredníctvom vín Printhie jemným a elegantným štýlom. MCC Chardonnay 2016 pochádza z vinohradu Balmoral H Block, ktorý bol vysadený pred dvadsiatimi rokmi. Vína nie sú manipulované. Spontánna fermentácia s batonážou prebieha 10 mesiacov v sudoch bez síry a filtrácie pri fľašovaní. Dokonalé víno. Nádherná textúra a gradácia. Skvelá vzdušnosť a ľahkosť. Pripomína Puligny. Mimoriadny potenciál na vyzrievanie. Ideálne ku grilovanej chobotnici. Konzervatívni nadšenci vín zbožňujú moderný Malbec z Argentíny. Trochu paradox... Toho, čo sa dá odtiaľ ochutnať, je však oveľa viac. Chardonnay nie je v tomto prípade vínom prvej voľby s bezpečným senzorickým prejavom. Čoraz častejšie je trvalkou s charakterom. La Mascota z prestížneho radu Unánime 2016 pochádza z Uco Valley v Mendoze. Vápenato-štrková pôda prispieva k dobrej koreňovej sústave viniča. Naturálny prejav znásobuje fermentácia v betónových vajíčkach. Neskôr sa pridá aj časť, ktorá vyzrievala v sudoch. Excelentná ovocná textúra, hĺbka a štruktúra. Dlhý, minerálny záver. Na slávnostnom stole doplní rizoto s treskou. Jedným z najlepších bielych vín Apeninského polostrova bez rozdielu ceny je Beyond the Clouds MMXV od Eleny Walch. Obdoba viedenského Gemischter Satz. V „záhradke“ dominuje Chardonnay, ale senzoricky sa identifikuje najmä Traminer. Netradičná kompozícia, ktorá potrebuje skúsených poslucháčov. V tomto ročníku ešte mladé víno s viacvrstevnou chuťou. Dokonalé prepojenie sekundárneho prejavu s primárnym. Kvetinovo intenzívne a korenisto komplexné. Nakoniec veľkolepé finále ako z partitúry. Toto víno bude schopné vyzrievať 15 až 20 rokov, ale dá sa konzumovať ihneď napríklad k plnenej perličke so šunkou.
GRANGE BLANC?
Existuje biela verzia kultového vína od Penfoldsu? Medzi znalcami sa zaň považuje Eileen Hardy Chardonnay, ktoré sa vyrába tridsať rokov. "Našťastie súčasné hodnotné Chardonnay je také kvalitné ako nikdy predtým." Ročník 2015 má svoj pôvod v Yarra Valley a Tazmánii. Víno sa vyrába s maximálnou starostlivosťou a bez kompromisov. 100 % vína fermentuje od piatich dodávateľov v sudoch rôzneho veku. Všetky sú francúzske s najväčším podielom Francois Freres. S pH 3,29 a aciditou 6,88 g/l sa dá očakávať vítaná sviežosť. Všetky vnemy sa dopĺňajú a harmonizujú. Zamatová chuť s prirodzene pôsobiacou zrelosťou. Ligníny netlačia, ale povzbudzujú. Vybalansované víno so šarmom a noblesou. Potenciál na dve dekády. Výborné k perkeltu z kuracích žalúdkov s domácimi rezancami. COSTA Názor, že čilské vína by sa mali plaviť oceánom lacných vín bez ohľadu na kvalitu, je dnes minulosťou.