Vianočná večera s tradičným likérom

Vianočná večera s tradičným likérom

K Vianociam sa viažu tradície, ktoré sa na celom svete líšia. Napríklad v USA jedia na Vianoce moriaka, Rusko podáva na svojich stoloch Kuťja - pšeničný nákyp s mandľami, hrozienkami, slivkami, makom a cukrom.

Na Slovensku podávame neodolateľné oplátky s medom, kapustnicu a kapra s majonézovým šalátom. Krásne zvyky sú krájanie jablka a hádzanie orechov do kútov v izbe, aby bolo po celý rok v dome hojnosti. Spirit ambasádor Michal Hajský rozpráva o tom, čo si nalievame na Vianoce do pohára a ako si prapraviť vynikajúci vaječný likér.

Pri písaní tohto článku sedím vo svojej reštaurácii a pýtam sa hostí čo jedia a pijú na Vianoce. Odpovede sú viac než zaujímavé. Počnúc lososom a ukončené žralokom, áno žralokom. S výberom alkoholu to je trochu ,,jednoduchšie“.

Na vianočnom stole bola kedysi len slivovica, keďže nikto nič iné ani doma nemal. V dnešnej dobe sú možnosti skoro neobmedzené.

Prosecco na prípitok

Prosecco na prípitok

Mnohí siahajú ku prosecco. Je to samozrejme, čo je lepšie na prípitok ako bublinky. Určite odporúčam Reya Valdobbiadene D.O.C.G., ktoré sa svojou ovocnou vôňou citrusov, broskýň, orieškov a briošky hodí ako prípitok pred podávaním medovej oplátky.

K rybe, či už tradičný kapor alebo exotický žralok, tu niet lepšej voľby ako biele víno. Zillinger Horizont Gruner Veltliner BIO je dokonalá voľba sviežej chuti s ľahkým telom a s hroznovým prejavom.

Viac info o víne

Pripravte si vaječný likér

Naši hostia a kamaráti hovoria že taktiež  preferujú na vianočnom stole rum, iný by si dali dezert. Čo tak spojiť obe veci do krásneho tekutého dezertu a pritom sa spoločne podieľať v kruhu rodiny na výrobe. Hovorím o vaječnom likéri. Odlejete trochu rumu z vianočného stola a môžete ísť variť.

Odporúčam jedinečný orieškový rum Blue Stamp, ktorý si dal vyrobiť majiteľ firmy Corner Július Chládek  v limitovanej edícii 5800 kusov. Je vyrobený na krásnom slnečnom ostrove Maurícius z tej najsladšej cukrovej trstiny.

Takže dôležitý základ mate. Čo potrebujete ďalej? Žĺtka z vajíčok. Treba myslieť vždy na kvalitu a samotné sliepky. Klietkový chov je tabu! Cukor, ak nemáte doma trstinový cukor siahnite kľudne po našom práškovom a čo nemôže chýbať je Salko.

Recept na vaječný likér:

  • 400ml Blue Stamp rum
  • 5 polievkových lyžíc cukru
  • 5 kusov vaječných žĺtkov
  • 1 konzerva sladkého salka
  • 2 struky vanilky 

Postup:      

Žĺtka a cukor vyšľaháme ručným mixérom pokým sa nám ingrediencie nesnúbia dohromady.

Nasledovne pomaly pridávame salko, vnútro vanilkových strukov a miešame ďalej.

Posledná ingrediencia je Blue Stamp ten pomaličky prilievame a miešame, ale už len ručne aby sa nám likér nezrazil.

Pravidlá nie sú dané. Ak nemáte radi moc sladké, uberte cukru a s alkoholom je to to isté. Môžete ubrať, ale samozrejme aj pridať. Jediné čo sa vám môže stať , keď pridáte veľa rumu bude, že likér sa stane redším ale o to hrejivejším.  

Blue Stamp rum

Blue Stamp rum

Autenticky blendovaný rum z ostrova Mauritius. Je jedinečný svojou jemnou sladkastou chuťou s buketom orieškov v kombinácii so sušeným ovocím. Rum bol vytvorený zrením v sudoch z Južnej Afriky, ktoré mu dodávajú arómy amerického dubu a sladký záver portského.

Viac info o rume