Enomatic - systém na servírovanie vína

Enomatic - systém na servírovanie vína

Enomatic je zariadenie umožňujúce servis vín na pohár v časovom horizonte niekoľkých týždňov. Toľko stručná rekapitulácia skvelej „mašinky“, s ktorou sa kamaráti väčšina someliérov pracujúcich v podnikoch s najvyššou ambíciou. A vôbec to nemusia byť prestížne bary či reštaurácie v drahých štvrtiach sveta. Stačí len ambícia odlišovať sa, či ponúkať viac než konkurencia.

V súčasnosti sa paralelne používajú viaceré technológie využívajúce podobný princíp. Príkladom je systém Coravin, ktorý vychádza z podobnej myšlienky, ale pomerne inej forme realizácie. Aj napriek tomu, že Enomatic vznikol pred sedemnástimi rokmi v Taliansku, je u nás takmer absolútne neznámy. Súvisí to samozrejme s mentálnym zázemím prostredia jeho uplatnenia ako aj obstarávacej ceny. Avšak jeho finančná návratnosť prevýši očakávania. Základom je potrebná starostlivosť.

Blandys Madeira

Enomatic pracuje na princípe tlaku, váhy a objemu dusíka alebo argónu, ktorý pomáha odčerpať víno z fľaše za pomoci hadičky a zároveň pôsobí v prostredí ako konzervant. Systém využíva stabilnú teplotu a vertikálnu polohu uskladnenia fľaše. Enomatic vyzerá ako efektná chladnička na vína.

Enoround - Model Enomaticu

Pre aké vína je Enomatic určený

Dômyselný spôsob zapojenia, kalibrácie vín, funkčnosti prakticky vylučuje nesprávne používanie Enomaticu. Viacero verzií Enomaticu pre dve a viac fliaš zohľadňuje možnosti prevádzky, kde sa ocitne.

Určený je na servis tichých vín vo všetkých štýloch, farbách a druhu uzáveru. Najčastejšie sa používa pre suché biele, ružové a červené vína. S používaním sladkých vín je vzhľadom na vyšší obsah cukru náchylnejší na čistenie. Jeho vnútorná časť sa dá upraviť podľa požiadaviek klienta s variabilným chladením, zvlášť pre biele, ružové a červené vína.

Najvyššie modely umožňujú samoobslužný servis na základe čipovej karty s kreditom. Dávkovanie sa dá nastaviť od 25cl po 200cl. Enomatic môže komunikovať s počítačom pre kontrolu a prehľad servisných intervalov. Čistenie a údržba závisia od spôsobu používania. Čím častejšie sa Enomatic používa, tým jednoduchšie sa čistí. Enomatic na okrasu alebo dekoráciu môže svojimi servisnými nákladmi zaskočiť najviac.

Najčastejšou otázkou je požadovaná dĺžka senzorickej kvality vín, ktoré sa cez Enomatic ponúkajú. Tá sa pochopiteľne odvíja od kvality vín bez ohľadu. Fľaša jednoduchšieho vína vydrží od 4 do 6 týždňov. Komplexné a bohaté vína s potenciálom na archiváciu od 6-8 týždňov. Táto doba bezpečne zaručí spotrebu a predaj vín bez straty na ich kvalite. Touto schopnosťou sú vybavené všetky modely.

Kontaktovať distribútora

Enomatic je vynikajúca príležitosť ako presvedčiť zákazníka k nákupu vín bez ohľadu na cenu. Je jednoznačné, že raz ochutnať je iné ako sto krát o tom víne počuť. V modernej gastronómii predávajú menšie dávky, ale v pravidelných intervaloch. Výhodou Enomaticu je možnosť a dostupnosť ochutnať víno v menšom objeme, bez nutnosti kúpiť si celú fľašu. Podobne ako Coravin aj Enomatic otvára dvere do sveta nádherných vín formou nenútenej a takmer rodinnej prezentácie. Zároveň zvyšuje frekvenciu a obrat ponúkaných vín aj v najvyššej kvalite, čo zároveň mení ich vnímanie ako luxusného média.