Slovenské vinárstva od A po Z

Slovenské vinárstva od A po Z

Slovensko je možno rozlohou malé, no s o to bohatšou históriou vinohradníctva.

Zopár vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno objavené pri Smoleniciach totiž pochádzajú už zo 7. storočia p. n. l. V súčasnosti existuje na Slovensku 6 vinohradníckych oblastí, 40 rajónov a 603 vinohradníckych obcí.  Historicky najstaršia oblasť pestovania viniča sa nachádza v juhozápadnej časti Slovenska, kde vinice ležia na slnkom prehriatych južných svahoch Malých Karpát. V každej zo šiestich vinohradníckych oblastí sa dá objaviť množstvo vín reflektujúcich svoj pôvod, ako aj vzťah k zdravému životnému prostrediu a vinifikácii.

Vo vinohradoch dominujú biele odrody Veltlínske zelené a Rizling vlašský, z modrých Frankovka modrá a Svätovavrinecké. Na vinohradnícku výrobu pod Malými Karpatmi sa netreba pozerať len ako na priemysel, ale aj ako na kultúrne dedičstvo našich predkov. Od rozličných tradícií ako zdobenie sochy sv. Urbana ratolesťami viniča, po zvyky spojené s vinobraním, vinohradníctvo je vryté hlboko v našej kultúre. 

Image

Víno Berta

Mladé vinárstvo Berta zo Strekova vzniklo v roku 2009, vyrába moderné produkty, ktoré oslovia milovníkov vín aj znalcov. K vínam pridali bratia Lukáš a Matúš Bertovci odtlačok prsta na každej fľaši ako garanciu kvality a originality.

Bott Frigyes

Vinárstvo Frigyesa Botta, ktorých vína sa ponúkajú v najlepších budapeštianskych reštauráciách, vzniklo v roku 2005 a opiera sa o takmer 10 ha vinohradov v obci Mužla. V pestrom portfóliu vín sa objavuje aj kedysi typická Lipovina, raritou môže byť aj biela odroda Juhfark, z ktorej sa vyrába prestížne Vinculum. 

 

Bott Frigyes
Chateau Belá

Château Belá

Rizlingy, veltlíny či pinotChateau Belá patria k najznámejším zo Slovenska vďaka unikátnym mikroklimatickým podmienkam južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, ktoré zanechávajú vo vínach neopakovateľný prejav. Jediné slovenské víno, známe aj v zahraničí, za svoj úspech tiež vďačí vinárskemu majstrovi Miroslavovi Petrechovi.

Château Modra

Vína Chateau Modra sú výsledkom viac než 400 ročnej tradície pestovania viniča a výroby vína rodiny Šebovcov z Modry. V súčasnosti sa vinárstvo špecializuje na výrobu prémiových vín, ktoré pochádzajú výlučne z vlastných viníc – nečudo, že v roku 2011 sa vinárstvo Chateau Modra stalo s desiatimi umiestneniami najúspešnejším vinárstvom Národného salónu vín Slovenskej republiky, ako aj získalo titul Vinárstvo roka 2011 podľa časopisu Vinotéka.

Château Modra
Chateau Rúbaň

Chateau Rúbaň

Vinárstvo Château Rúbaň leží v Podunajskej nížine a produkuje vína priamo z miesta pôvodu a spracúva hrozno dopestované v lokalite vinárstva pomocou skĺbenia starých klasických metód, v spojitosti s najmodernejšími a najšetrnejšími postupmi. Dušou vinárstva je Ladislav Ďorď, ktorého skúsenosť potvrdzujú desiatky medailí z tých najprestížnejších výstav. 

Ďurík

Vinohradnícko vinárska rodinná firma Ďurík vznikla v roku 1995, odvtedy toto malé rodinné vinárstvo produkuje širokú škálu odrôd. Vinohrady sú zaradené do integrovanej produkcie pestovania viniča čo znamená, že hrozno je dopestované v zásadách ekologického prístupu k životnému prostrediu.

 

Vína Ďurík
Elesko

Elesko

Už od roku 2009 vyrába ELESKO kvalitné prémiové vína výlučne z vlastnej úrody hrozna, ktoré pestuje v Malokarpatskej a Tokajskej oblasti. V jednom z najmodernejších wine parkov v Strednej Európe kombinujú tradičné postupy výroby, s najmodernejšími technológiami.

 

Frtus Winery

Vinárstvo Frtus Winery má svoju jasnú identitu a štýl s akým k vínu pristupuje. Je to cesta úcty a rešpektu voči hroznu, voči vínu a hlavne voči ľuďom, ktorí budú tieto vína piť.

 

Frtus Winery
Fundus Regius

Fundus Regius

Za vínami z Fundus Regius stojí Ján Regenda, zakladateľ, majiteľ, vinohradník a vinár v jednej osobe. Vinárstvo vzniklo v roku 2003 v obci Priekopa, vína vznikajú v miestnej škole fermentáciou v nerezových tankoch a dubových sudoch, v niektorých ročníkoch aj z celých strapcov. Všetky ročníky majú v sebe autentický prejav miesta pôvodu a neuveriteľnú vitalitu, ako znak ušľachtilosti a veľkosti vín.

Golguz

Golguz patrí k najväčším vinohradníkom v rámci Slovenska, vinohrady sa nachádzajú medzi obcami Bojničky a Dvorníky v hlohoveckom terrorie. Vinárstvo má rekordný počet vín umiestnených v Národnom salóne v Bratislave a titul Vinárstvo roka 2015 a 2017.

 

Golguz
Grand Bari

Chateau Grand Bari

Filozofiou vinárstva je prepájať históriu rešpektujúcu terroir s inovatívnymi postupmi 21. storočia. To sa prejavuje hlavne v prístupe k výrobe sviežich, moderných vín. Ochutnajte výnimočnú produkciu Chateau GRAND BARI, ktorú nájdete čoskoro v našej ponuke. Máte sa na čo tešiť.

Hacaj

Vinárstvo založili bratia Hacajovci v roku 1994, firma sídli v Pezinku a zameriava sa na výrobu šumivých vín klasickou metódou. Celý proces výroby vín je ručný, so všetkými atribútmi malej rodinnej manufaktúry. Sekty Hacaj sú povinnou zastávkou pre tých, čo hľadajú viac, než len obyčajné „bublinky“.

 

Hacaj
Hubert

Hubert

Bratislavské vinárstvo Hubert J.E. sa stal prvým miestom v Európe mimo Francúzska, kde sa začalo s výrobou šumivého vína podľa originálneho francúzskeho receptu.

J.M. Doľany Fruit Line

J.M. Doľany Fruit Line
J&J Ostrožovič

J&J Ostrožovič 

Od roku 1990 píšu svoj vínny príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska, v Tokaji, hospodária na 65 ha vlastných vinohradov na tých najkvalitnejších honoch Tokaja. Vína od Ostrožoviča sú neoddeliteľnou súčasťou vínnej kultúry Slovenska a povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú genius loci vo víne.

Juraj Zápražný

Juraj Zápražný založil svoj podnik v roku 1999 a pokračuje tak v rodinnej tradícii, ktorú prevzal po svojom otcovi. Rodinná firma obhospodaruje niekoľko hektárov vlastných vinohradov a ďalšie hrozno nakupuje od vinohradníkov z Malokarpatskej, Nitrianskej a Juhoslovenskej oblasti.

 

Juraj Zápražný
Karpatská Perla

Karpatská Perla

Rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity obhospodaruje takmer 50 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Z kolekcie Šebových vín upúta cuvée 4 Živly v bielej aj červenej podobe, unikátne prírodné sladké vína, či osviežujúca hroznová šťava Bobulo

Kasnyik

Kasnyik. Za vznikom mladého rodinného vinárstva zo Strekova v roku 2006 stoja Tomáš Kasnyik a jeho brat Gabriel. Filozofiou vinárstva je vyrábať prírodné vína bez použitia rôznych pomocných látok, keďže prírodné podmienky Strekova prispievajú k vzniku senzoricky bohatých vín s dotykom minerality – nečudo, že ich Rizling vlašský alebo Frankovka modrá patria medzi najlepšie na Slovensku. 

Kasnyik
Limbavin

Limbavin

Vinárstvo Limbavin

Masaryk

Spoločnosť VÍNO-MASARYK založil priekopník vinárstva na Slovensku Alojz Masaryk, ktorý sa s láskou venuje práci s vínom a vinohradmi vyše 40 rokov. Svoje vedomosti i skúsenosti zúročil a vyrába vína tej najvyššej kvality len zo slovenského hrozna, medzi nimi najmä široko-ďaleko známu Skalickú frankovku. 

Masaryk
Matyšák

Matyšák

Hoci rodinné vinárstvo Petra Matyšáka bolo založené v roku 1989 v 300-ročnom vinohradníckom dome v centre mesta Pezinok, pivnica je vybavená najmodernejšími technológiami, ktoré umožňujú produkciu vín najvyššej kvality.  Základom kvalitného vína je kvalitná surovina, ktorá pochádza z najlepších honov Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti.

Mavín

Vinárstvo Mavín

Mavin
Miluron

Miluron

Miluron je mladé slovenské vinárstvo, ktoré sa snaží svojim inovatívnym prístupom priniesť nové nepoznané chute. Vinárstvo je zamerané na výrobu ovocných vín, čím zaručuje vysokú profesionalitu a kvalitu v tejto oblasti.  

Mrva & Stanko

Vinárstvo založené v roku 1997 patrilo medzi prvé moderné vína určujúce trendy, keďže už od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Špičkové vína Mrva & Stanko ako Chardonnay a Tramín z Čachtíc, Rizlingy a Frankovka modrá z Orešian alebo Rulandské šedé z Mužle boli servírované počas oficiálnych návštev prezidentov, či predsedov vlád.

Mrva & Stanko
Nichta

Nichta

Vína v štyroch úrovniach Circum, Fusion, Terroir a NICHTA modeluje bezprostredne pôsobiaci majiteľ, vinohradníka a vinár v jednej osobe Braňo Nichta. Jednoducho povedané – „Tak chutí Tekov“.

 

Pádár

Mladé rodinné vinárstvo Pádár v Padarovciach sa špecializuje na výrobu vín z čiernych ríbezlí, ktoré pestuje vo vlastných sadoch v prírodných podmienkach blízko Teplého vrchu. Keďže spoločnosť Pádár oživila nielen tradíciu, ale aj bývalú hospodársku budovu, ktorú pretvorila na modernú výrobnú linku, majú tak pod kontrolou všetko, čo je pre kvalitu vína kľúčové.

Pádár
Pavelka

Pavelka

Pavelka a Syn - Rodinné vinárstvo vzniklo v Pezinku v roku 1995 a pod Malými Karpatmi obhospodaruje viac ako päťdesiat hektárov. V roku 2000 uviedlo vinárstvo na slovenský trh unikátne červené cuvée Paves a o rok neskôr aj jeho bielu verziu. Vinárstvo patrilo k prvým, ktorí uviedli na trh ľadové a prívlastkové vína. 

PD Mojmírovce

Jedinečnosť polohy, správny výber odrodovej skladby a moderný spôsob obrábania viníc sú v PD Mojmírovce faktormi, vďaka ktorým je možné dopestovať vysokokvalitné hrozno. Vo veľkej miere sa vinárstvo sústreďuje iba na výrobu akostných vín s prívlastkom. 

PD Mojmirovce
Peter Podola

Peter Podola

Vinárstvo Peter Podola, nazvané podľa svojho majiteľa, si zakladá pri spracovaní na výberovej kvalite vstupujúceho hrozna do vinifikácie. Jeho vína sú takmer všetky výberové, prívlastkové s osobitým charakterom, preto sa aj umiestňuje na popredných miestach nominačných konkurzov s oceneniami a titulmi: Kráľ malokarpatských vín, Šampión Agrovíno Nitra, Zlatá medaila Tirnávia, Šampión Víno show Bojnice, MUVINA Prešov, VinFest Vinica.

Pivnica Orechová

Pivnica Orechová spracováva hrozno z vlastných vinohradov s rozlohou 54 ha, rozprestierajúcich sa na juhozápadných svahoch Vihorlatských vrchov v Sobranskom vinohradníckom rajóne. Vinohradnícka činnosť firmy nadväzuje na pestovateľskú tradíciu Šľachtiteľskej stanice Orechová, ktorá pôsobila v oblasti pod Vihorlatom od roku 1966achované pôvodné výsadby dodávajú orechovským vínam punc výnimočnosti.

Pivnica Orechová
Reya

Reya

Reya je privátna značka spoločnosti Corner & Co, ktorá vznikla na mieru požiadavkám zákazníkov a pramení z dlhoročných skúseností z gastronómie a distribúcie vína. Vína sa starostlivo selektujú a pochádzajú z rôznych vinohradníckych regiónov zeme.

Šimák Zámok Pezinok

Vína ŠIMÁK ZÁMOK PEZINOK - edícia Roman Janoušek sa rodia v takmer tajomných pivničných priestoroch Pezinského zámku. Keďže jeho vinohrady ležia vo vychytenom strekovskom vinohradníckom rajóne na juhu Slovenska, nečudo, že vinárstvo Šimák Zámok Pezinok ponúka pestrú paletu poctivých odrodových vín doplnenú odvážnymi asamblážami.

Šimák Zámok Pezinok
Strekov 1075

Strekov 1075

Jedno z prvých vinárstiev na Slovensku s alternatívnym prístupom k výrobe vín, Strekov 1075 je reprezentantom vín, ktoré sa spájajú s oblasťou pôvodu, kde vznikajú. Vína vyrábajú tzv. kachetinským spôsobom, čiže vyzrievané pod flórom a plnené spolu so sedimentom bez síry. 

Tokaj Macík Winery 

Skoro 100 ročná vinárska tradícia v rodine Macikovcov sa udržiava už po 4 generácie, ich spoločnosť patrí medzi elitné vinárstva, o čom svedčí mnoho medailí na domácich a medzinárodných súťažiach vína. Rodinnú firmu ocenila aj odborná verejnosť, kde získali 3x titul Vinárstvo roka 2009, 2010 a 2011 v Slovenskej republike a 4x Víno roka 2012, 2014, 2015 a 2016 medzi tokajskými vínami.

Tokaj Macík Winery
Velkeer

Velkeer

Vo vinárstve Velkeer kladú veľký dôraz na kvalitu hrozna, zber sa robí zásadne ručne a iba do 20 kg debničiek, ktoré zabezpečia, že hrozno príde na spracovanie neutlačené a nezaparené.

Vďaka kombinácii tradičných vinárskych postupov a tých najmodernejších technológií dokážu do každej fľaše zazátkovať príbeh plný výnimočnej chuti a vône.

Vinárstvo Rariga

Vinárstvo Rariga je rodinné vinárstvo spod Malých Karpát zaoberajúce sa pestovaním hrozna, jeho spracovaním a následnou výrobou akostných a prívlastkových slovenských vín. Korene vinárstva siahajú do roku 1986, dnes traja Rarigovci (otec a synovia) budujú v Modre moderné vinárstvo s tradičnými prvkami a lahodnými vínami. 

Vinárstvo Rariga
VINIDI

VINIDI

Prvotriedna poloha vinohradov neďaleko starobylej Nitry, ktoré sa nachádzajú na svahu s južným a juhozápadným slnkom, dáva predpoklady na výrobu vín jedinečného charakteru a kvality. Na čele vinárstva Vinidi stojí Roman Holec, ktorý so svojim tímom vybudoval jednu z najmodernejších slovenských vinárskych prevádzok a vtláča vínam svoj neopakovateľný rukopis.

Víno Natural Domin Kušický

Na začiatku bol zanietený vinár a degustátor Ing. Ján Domin a jeho sen vybudovať rodinné vinárstvo, dnes ide o ekologickú spoločnosť, ktorej vína dlho vyzrievajú, vyrábajú ich v čistom prostredí bez chémie a pridaných aromatických látok. Vína Natural Domin Kušický nesú označenie bio, deklarované znakom ekologického poľnohospodárstva Slovenskej republiky. 

Víno Natural Domin Kušický
Víno Nitra - Sekt Pálffy

Víno Nitra - Sekt Pálffy

Na prelome milénií uzrel svetlo sveta sekt nesúci honosné meno šľachtického rodu Pálffyovcov. Šumivé vína Sekt Pálffy sa rodia tradičnou francúzskou metódou druhotného kvasenia vo fľaši.

VINUM NOBILE

Vinum Nobile je slovenské víno s kaukazským charakterom. Vinárstvo produkuje elitné druhy bieleho, ružového a červeného vína, pričom sa ročne vyrobí nie viac ako 6 tisíc fliaš vína z každého druhu.

VINUM NOBILE
Vladimír Hronský

Vladimír Hronský

Známy enológ Vladimír Hronský od roku 2013 vyrába vlastné vína butikovej značky created by Vladimír Hronský, a to v spolupráci s partnerskými vinárstvami Tajna Vineyards and Winery, Jaroslav Ostrožovič a Elesko. Sú nadčasové, koncentrujú v sebe dotyk poznania pôvodu vína i skúsenosti z vinárskej praxe. 

VVD Vinitory Premium

Vinohradnícke a vinárske družstvo v Dvoroch nad Žitavou obhospodaruje 145 hektárov vinohradov a sústredí sa na výrobu kvalitných odrodových vín, kde základnou podmienkou je aj dopestovanie zdravého a kvalitného hrozna. 

VVD Vinitory Premium
Winterberg

Winterberg

Vinárstvo Winterberg bolo založené v Skalici v roku 2012, no občania kráľovského mesta Skalica tu obhospodarovali vinohrady  už v roku 1581. V súčasnosti sa vinárstvo špecializuje na výrobu odrodových vín, ktorých potvrdzuje množstvo ocenení na prestížnych súťažiach. 

Žitavské vinice

Malé vinárstvo sídliace v Úľanoch nad Žitavou vyrába veľké vína. Srdcovou záležitosťou majiteľov Tomáša Strelingera a Jozefa Teplana sú prírodne sladké vína, s ktorými začínali, a dnes v ich produktoch možno cítiť kombináciu úprimnosti, priateľskej povahy a nadšenia ich autorov. Rizling rýnsky 36 z ročníka 2013 od Žitavské vinice získalo absolútne najvyššie hodnotenie na Kempinski Master Tasting 2015 v Bratislave.

Žitavské vinice