Page 47 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 47
GOOD TO KNOW
Medzi 40. a začiatkom 50. rokov obchodníci odvážne prepašovali kávové
minulého storočia výrobcovia zvýšili zrná do Európy. Tam sa kávové plody
produkciu espresso kávovarov, ktorá pestovali v skleníkoch a oranžériách,
dosiahla až priemyselné množstvá. V roku a neskôr ich začali ambiciózne koloniálne
1949 slávny architekt Giò Ponti vyrobil mocnosti pestovať na ostrove Jáva,
pre La Pavoni prvý stroj na espresso v Kolumbii a v Keni. Káva, ktorá je
vybavený horizontálnym bojlerom, ktorý v súčasnosti medzinárodne dostupnou
predstavoval kľúčovú zmenu v dizajne komoditou, sa v 19. storočí stala „nápojom
strojov. ľudí“ v mnohých krajinách.
Zdokonalovanie prípravy kávy pokračuje
uvedením modelu E-61 kávovaru v roku
1961 spoločnosťou La Faema, ktorého
obehový systém mu umožnil udržiavať
vodu pri konštantnej teplote, aj keď stroj
zostal dlhšiu dobu nečinný.
Odvtedy sa vývoj espresso kávovaru už ktorí tajomstvo rozlúskli – kozy s chuťou
nezastavil a je neustále poháňaný snahou konzumovali plody podobné čerešniam
o perfektné espresso. z podivného kríka kávovníka. Motivovaní
doslova vedeckou zvedavosťou mnísi
KÁVOVAR MOKA si pripravili nápoj z týchto bobuliek
A KÁVA „MADE AT HOME“ a po jeho vypití sa všetci cítili nabití
Naopak, systém fungovania kávovaru energiou.
Moka, ktorý navrhol v roku 1933 Alfonso
Bialetti, sa v priebehu rokov vôbec KÁVA – „TRIEZVE OPILSTVO“
nezmenil. Pôvodne sa nazýval Moka Aj dnes sa etiópska náhorná plošina
Express a pozostával zo štyroch hlavných považuje za kolísku kávy. Kávové
hliníkových prvkov a bakelitovej rukoväti. plody odtiaľ „precestovali“ cez Červené
more do Arábie. Pestovanie kávy sa
Dnes sú perkolátory Moka vyrobené začalo v polovici 15. storočia v Jemene.
z ocele, ale fungujú presne tak Z pútnických miest Mekky a Medíny sa
ako v minulosti. Musia byť ručne káva rýchlo rozšírila po celom Arabskom
„naskrutkované“ – typický rituál polostrove. Prístavné mesto Mocha
pre talianske domácnosti. bolo až do roku 1720 centrom svetového
obchodu s kávou. Z tohto dôvodu CITRÓNOVÉ
Espresso a moka kávovary urobili zásadný sa nápoj „Mocha“ až do 18. storočia LATTE CAPPUCCINO
prevrat v spôsobe pitia a prípravy kávy pil v kaviarňach po celej Európe. Bol
v Taliansku. to nesmierne drahý nápoj, ktorý si V Taliansku sa kapučíno spája s raňajkami,
mohla dovoliť len šľachta. S rozšírením najmä v kaviarni. Táto variácia je ideálna
Osmanskej ríše v 16. storočí sa káva pre akúkoľvek dennú dobu. Káva, mlieko
HISTÓRIA KÁVY rozšírila do Malej Ázie, Sýrie, Egypta a svieža aróma citrónového sirupu sa spoja
a juhovýchodnej Európy. Celý islamský a vytvoria jemnú, ale chutnú špecialitu.
Od 19. storočia sa káva po vode stala svet bol podmanený „triezvym opilstvom“
najobľúbenejším nápojom na svete. tohto čierneho nápoja, ktorého meno dnes Pripravte si citrónový sirup deň vopred.
pochádza z arabského slova „qahwah“, Umyte citróny, odstráňte kôru a narežte
STRUČNÁ HISTÓRIA KÁVY čo znamená „víno“, zatiaľ čo Turci ho ju na jemné rezančeky. Potom dajte kôru
História kávy je plná nespočetných nazývali „Kahweh“. Keďže moslimom nie do hrnca s vodou a cukrom a nechajte variť
legiend. Jej stimulujúci účinok na ľudské je dovolené konzumovať alkohol, káva 8-9 min. Ochlaďte a uložte do chladničky.
telo, podobne ako aj terapeutické sa stala „vínom islamu“.
prednosti čaju, bol náhodne objavený Pripravte si kávu v Moka perkolátore,
o viac ako tisíc rokov neskôr. Príbeh KONIEC ARABSKÉHO zahrejte mlieko bez privedenia do varu,
sa podľa legendy začína v 9. storočí MONOPOLU NA KÁVU pridajte citrónový sirup a emulgujte
v Abyssinii, na území dnešnej Etiópie. Arabi žiarlivo strážili kávové bobule mixérom.
Pastier žijúci v provincii Kaffa bol a prísne zakázali ich vývoz. Obchod
prekvapený, že jeho kozy nemohli v noci s kávovými zrnami zostal v rukách Nalejte do cappuccino šálky, pridajte
zaspať. Nevedel, čo má robiť, a tak sa Arabov po mnoho rokov až do začiatku mlieko tak, že penu položíte najprv lyžičkou
obrátil na mníchov z neďalekého kláštora, 17. storočia, keď akísi holandskí a ochutíte bez pridania cukru.
WWW.TASTEANDENJOY.SK 2/2019 | 45