Page 47 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 47

GOOD TO KNOW


        Medzi 40. a začiatkom 50. rokov                                   obchodníci odvážne prepašovali kávové
        minulého storočia výrobcovia zvýšili                              zrná do Európy. Tam sa kávové plody
        produkciu espresso kávovarov, ktorá                               pestovali v skleníkoch a oranžériách,
        dosiahla až priemyselné množstvá. V roku                          a neskôr ich začali ambiciózne koloniálne
        1949 slávny architekt Giò Ponti vyrobil                           mocnosti pestovať na ostrove Jáva,
        pre La Pavoni prvý stroj na espresso                              v Kolumbii a v Keni. Káva, ktorá je
        vybavený horizontálnym bojlerom, ktorý                            v súčasnosti medzinárodne dostupnou
        predstavoval kľúčovú zmenu v dizajne                              komoditou, sa v 19. storočí stala „nápojom
        strojov.                                                          ľudí“ v mnohých krajinách.
        Zdokonalovanie prípravy kávy pokračuje
        uvedením modelu E-61 kávovaru v roku
        1961 spoločnosťou La Faema, ktorého
        obehový systém mu umožnil udržiavať
        vodu pri konštantnej teplote, aj keď stroj
        zostal dlhšiu dobu nečinný.

        Odvtedy sa vývoj espresso kávovaru už   ktorí tajomstvo rozlúskli – kozy s chuťou
        nezastavil a je neustále poháňaný snahou   konzumovali plody podobné čerešniam
        o perfektné espresso.            z podivného kríka kávovníka. Motivovaní
                                         doslova vedeckou zvedavosťou mnísi
        KÁVOVAR MOKA                     si pripravili nápoj z týchto bobuliek
        A KÁVA „MADE AT HOME“            a po jeho vypití sa všetci cítili nabití
        Naopak, systém fungovania kávovaru   energiou.
        Moka, ktorý navrhol v roku 1933 Alfonso
        Bialetti, sa v priebehu rokov vôbec   KÁVA – „TRIEZVE OPILSTVO“
        nezmenil. Pôvodne sa nazýval Moka   Aj dnes sa etiópska náhorná plošina
        Express a pozostával zo štyroch hlavných   považuje za kolísku kávy. Kávové
        hliníkových prvkov a bakelitovej rukoväti.  plody odtiaľ „precestovali“ cez Červené
                                         more do Arábie. Pestovanie kávy sa
        Dnes sú perkolátory Moka vyrobené   začalo v polovici 15. storočia v Jemene.
        z ocele, ale fungujú presne tak   Z pútnických miest Mekky a Medíny sa
        ako v minulosti. Musia byť ručne   káva rýchlo rozšírila po celom Arabskom
        „naskrutkované“ – typický rituál   polostrove. Prístavné mesto Mocha
        pre talianske domácnosti.        bolo až do roku 1720 centrom svetového
                                         obchodu s kávou. Z tohto dôvodu   CITRÓNOVÉ
        Espresso a moka kávovary urobili zásadný   sa nápoj „Mocha“ až do 18. storočia   LATTE CAPPUCCINO
        prevrat v spôsobe pitia a prípravy kávy   pil v kaviarňach po celej Európe. Bol
        v Taliansku.                     to nesmierne drahý nápoj, ktorý si   V Taliansku sa kapučíno spája s raňajkami,
                                         mohla dovoliť len šľachta. S rozšírením   najmä v kaviarni. Táto variácia je ideálna
                                         Osmanskej ríše v 16. storočí sa káva   pre akúkoľvek dennú dobu. Káva, mlieko
        HISTÓRIA KÁVY                    rozšírila do Malej Ázie, Sýrie, Egypta   a svieža aróma citrónového sirupu sa spoja
                                         a juhovýchodnej Európy. Celý islamský   a vytvoria jemnú, ale chutnú špecialitu.
        Od 19. storočia sa káva po vode stala   svet bol podmanený „triezvym opilstvom“
        najobľúbenejším nápojom na svete.  tohto čierneho nápoja, ktorého meno dnes   Pripravte si citrónový sirup deň vopred.
                                         pochádza z arabského slova „qahwah“,   Umyte citróny, odstráňte kôru a narežte
        STRUČNÁ HISTÓRIA KÁVY            čo znamená „víno“, zatiaľ čo Turci ho   ju na jemné rezančeky. Potom dajte kôru
        História kávy je plná nespočetných   nazývali „Kahweh“. Keďže moslimom nie   do hrnca s vodou a cukrom a nechajte variť
        legiend. Jej stimulujúci účinok na ľudské   je dovolené konzumovať alkohol, káva   8-9 min. Ochlaďte a uložte do chladničky.
        telo, podobne ako aj terapeutické   sa stala „vínom islamu“.
        prednosti čaju, bol náhodne objavený                              Pripravte si kávu v Moka perkolátore,
        o viac ako tisíc rokov neskôr. Príbeh   KONIEC ARABSKÉHO          zahrejte mlieko bez privedenia do varu,
        sa podľa legendy začína v 9. storočí   MONOPOLU NA KÁVU           pridajte citrónový sirup a emulgujte
        v Abyssinii, na území dnešnej Etiópie.   Arabi žiarlivo strážili kávové bobule   mixérom.
        Pastier žijúci v provincii Kaffa bol   a prísne zakázali ich vývoz. Obchod
        prekvapený, že jeho kozy nemohli v noci   s kávovými zrnami zostal v rukách   Nalejte do cappuccino šálky, pridajte
        zaspať. Nevedel, čo má robiť, a tak sa   Arabov po mnoho rokov až do začiatku   mlieko tak, že penu položíte najprv lyžičkou
        obrátil na mníchov z neďalekého kláštora,   17. storočia, keď akísi holandskí   a ochutíte bez pridania cukru.



                                                                WWW.TASTEANDENJOY.SK              2/2019 | 45
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52