Page 49 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 49
GOOD TO KNOW
KÁVOVÉ „ZLEPŠOVÁKY“
Jeho fascinácia spočíva v rituáli, ktorý Dve charakteristické črty tureckej kávy sú
sprevádza extrakciu kávy: výber filtra, použitie veľmi jemne mletej kávy, tradične
technika nalievania vody, meranie získanej prostredníctvom kamenných
času… Nie je náhoda, že najelegantnejší brúsok, a kvázi magického rituálu, ktorý
z prekvapkávačov je teraz vystavený sprevádza jej pitie – tzv. tasseografie, iným
v Múzeu moderného umenia v New slovom veštenie z mletej kávy.
Yorku.
Naše tipy na prípravu tureckej kávy:
MOKA PERKOLÁTOR Tipy na prípravu: Vložte filter na kávu Do nádoby nasypte 20 g mletej kávy,
Kávovar na prípravu kávy do Chemexu. Horúcou vodou prelejte filter 20 g kryštálového cukru a 200 ml vody.
Moka – perkolátor – je synonymom a hneď z nádoby vylejte. 30 g mletej kávy Postavte na sporák, po zovretí odstráňte
pravej talianskej kávy a je pravdepodobne zalejte 500 ml horúcej vody. Vodu lejte iba z ohňa a zopakujte to trikrát. Hotovú kávu
najrozšírenejším kuchynským náčiním priamo na kávu. Hotovo! po extrakcii už nemiešajte. Nalejte do šálky.
v talianskych domácnostiach.
Počnúc ikonickým Bialetti z roku 1933
bolo vyrobených niekoľko modelov,
z ktorých každý prispel k rozšíreniu
tradície talianskej kávy po celom svete.
Spôsob, akým funguje, je jednoduchý
a ideálny na domáce použitie. Napriek
tomu existujú niektoré malé, ale základné „FRENCH PRESS“ KÁVOVAR „COLD BREW“ – KÁVA
triky, ktoré vám pomôžu ho používať French Press, melior, cafetère à piston, EXTRAHOVANÁ ZA STUDENA
a udržiavať čo najlepšie. francúzsky kávovar – tento extrakčný Hoci Spojené štáty americké preslávili
systém je známy pod toľkými názvami, ako kávu Cold Brew vo svete, v Japonsku si
Teplota vody, množstvo zmesi, je množstvo krajín, v ktorých sa používa. ju užívali už v 16. storočí. Známa je aj
intenzita plameňa – to všetko prispieva pod názvom holandská káva alebo kjótska
k dosiahnutiu kúzla kávy! Vyznačuje sa svojím dizajnom a technikou, káva.
ktorou sa separuje voda od mletej kávy,
Voda – naplňte nádobu a je ideálny na prípravu čaju a nálevov. Ak chcete pripraviť tento typ kávy, budete
na vodu do úrovne skrutky. Nech je váš obľúbený nápoj akýkoľvek, potrebovať studenú varnú vežu a veľa
Káva – naplňte sitko mletou kávou objavte tajomstvo, vďaka ktorému z neho trpezlivosti!
a poklepte ním po tvrdom čo najviac vyťažíte.
povrchu, aby ste zarovnali kávu. Na rozdiel od talianskeho espressa
Plameň – postavte Moka perkolátor Tipy na prípravu: Zohrejte kávovar, nalejte tajomstvo tejto kávy spočíva v pomalosti,
na nízky oheň! doň horúcu vodu a hneď vylejte. 30 g kávy s akou voda preteká cez mletú kávu,
Zamiešať – pred podávaním hotovú zalejte 500 ml horúcej vody s teplotou kvapka po kvapke. Rovnako ako každá
kávu vo vrchnej časti perkolátoru ešte približne 92 – 96 °C a počkajte 3 minúty hviezda, aj Cold Brew káva má svoje
premiešajte. na vylúhovanie. Nasuňte na nádobu piest tajomstvá.
a pomaly ho stlačte dolu.
Tipy: Do nádoby vsypte 50 g kávy. Namočte
filter a položte ho na kávu. Vložte do veže.
Do hornej nádoby vlejte 500 ml vody.
Pridajte ľad, aby ste udržali vodu naozaj
studenú. Nastavte kvapkanie na rýchlosť
jednu kvapku za sekundu. Počkajte
minimálne 3 hodiny na ukončenie procesu
perkolácie, resp. extrakcie kávy.
CHEMEX
Jedinečný a sofistikovaný dizajn TURECKÁ ALEBO CEZVE KÁVA
charakterizuje celosvetovo najobľúbenejší Cezve, pôvodom z Turecka, je tiež známa
kávovar. Vynašiel ho nemecký chemik ako Ibrik. Táto kanvica z mosadze alebo
v Spojených štátoch v roku 1941 a teraz medi je nevyhnutná na jednu z najstarších
ho oceňujú všetci milovníci kávy. a najobľúbenejších príprav kávy
v arabských krajinách.
WWW.TASTEANDENJOY.SK 2/2019 | 47