Page 49 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 49

GOOD TO KNOW


        KÁVOVÉ „ZLEPŠOVÁKY“

                                         Jeho fascinácia spočíva v rituáli, ktorý   Dve charakteristické črty tureckej kávy sú
                                         sprevádza extrakciu kávy: výber filtra,   použitie veľmi jemne mletej kávy, tradične
                                         technika nalievania vody, meranie   získanej prostredníctvom kamenných
                                         času… Nie je náhoda, že najelegantnejší   brúsok, a kvázi magického rituálu, ktorý
                                         z prekvapkávačov je teraz vystavený   sprevádza jej pitie – tzv. tasseografie, iným
                                         v Múzeu moderného umenia v New   slovom veštenie z mletej kávy.
                                         Yorku.
                                                                          Naše tipy na prípravu tureckej kávy:
        MOKA PERKOLÁTOR                  Tipy na prípravu: Vložte filter na kávu   Do nádoby nasypte 20 g mletej kávy,
        Kávovar na prípravu kávy         do Chemexu. Horúcou vodou prelejte filter   20 g kryštálového cukru a 200 ml vody.
        Moka – perkolátor – je synonymom   a hneď z nádoby vylejte. 30 g mletej kávy   Postavte na sporák, po zovretí odstráňte
        pravej talianskej kávy a je pravdepodobne   zalejte 500 ml horúcej vody. Vodu lejte iba   z ohňa a zopakujte to trikrát. Hotovú kávu
        najrozšírenejším kuchynským náčiním   priamo na kávu. Hotovo!     po extrakcii už nemiešajte. Nalejte do šálky.
        v talianskych domácnostiach.

        Počnúc ikonickým Bialetti z roku 1933
        bolo vyrobených niekoľko modelov,
        z ktorých každý prispel k rozšíreniu
        tradície talianskej kávy po celom svete.
        Spôsob, akým funguje, je jednoduchý
        a ideálny na domáce použitie. Napriek
        tomu existujú niektoré malé, ale základné   „FRENCH PRESS“ KÁVOVAR  „COLD BREW“ – KÁVA
        triky, ktoré vám pomôžu ho používať   French Press, melior, cafetère à piston,   EXTRAHOVANÁ ZA STUDENA
        a udržiavať čo najlepšie.        francúzsky kávovar – tento extrakčný   Hoci Spojené štáty americké preslávili
                                         systém je známy pod toľkými názvami, ako   kávu Cold Brew vo svete, v Japonsku si
        Teplota vody, množstvo zmesi,    je množstvo krajín, v ktorých sa používa.  ju užívali už v 16. storočí. Známa je aj
        intenzita plameňa – to všetko prispieva                           pod názvom holandská káva alebo kjótska
        k dosiahnutiu kúzla kávy!        Vyznačuje sa svojím dizajnom a technikou,   káva.
                                         ktorou sa separuje voda od mletej kávy,
        Voda – naplňte nádobu            a je ideálny na prípravu čaju a nálevov.   Ak chcete pripraviť tento typ kávy, budete
        na vodu do úrovne skrutky.       Nech je váš obľúbený nápoj akýkoľvek,   potrebovať studenú varnú vežu a veľa
        Káva – naplňte sitko mletou kávou   objavte tajomstvo, vďaka ktorému z neho   trpezlivosti!
        a poklepte ním po tvrdom         čo najviac vyťažíte.
        povrchu, aby ste zarovnali kávu.                                  Na rozdiel od talianskeho espressa
        Plameň – postavte Moka perkolátor    Tipy na prípravu: Zohrejte kávovar, nalejte   tajomstvo tejto kávy spočíva v pomalosti,
        na nízky oheň!                   doň horúcu vodu a hneď vylejte. 30 g kávy   s akou voda preteká cez mletú kávu,
        Zamiešať – pred podávaním hotovú   zalejte 500 ml horúcej vody s teplotou   kvapka po kvapke. Rovnako ako každá
        kávu vo vrchnej časti perkolátoru ešte   približne 92 – 96 °C a počkajte 3 minúty   hviezda, aj Cold Brew káva má svoje
        premiešajte.                     na vylúhovanie. Nasuňte na nádobu piest   tajomstvá.
                                         a pomaly ho stlačte dolu.
                                                                          Tipy: Do nádoby vsypte 50 g kávy. Namočte
                                                                          filter a položte ho na kávu. Vložte do veže.
                                                                          Do hornej nádoby vlejte 500 ml vody.
                                                                          Pridajte ľad, aby ste udržali vodu naozaj
                                                                          studenú. Nastavte kvapkanie na rýchlosť
                                                                          jednu kvapku za sekundu. Počkajte
                                                                          minimálne 3 hodiny na ukončenie procesu
                                                                          perkolácie, resp. extrakcie kávy.
        CHEMEX
        Jedinečný a sofistikovaný dizajn   TURECKÁ ALEBO CEZVE KÁVA
        charakterizuje celosvetovo najobľúbenejší   Cezve, pôvodom z Turecka, je tiež známa
        kávovar. Vynašiel ho nemecký chemik   ako Ibrik. Táto kanvica z mosadze alebo
        v Spojených štátoch v roku 1941 a teraz   medi je nevyhnutná na jednu z najstarších
        ho oceňujú všetci milovníci kávy.  a najobľúbenejších príprav kávy
                                         v arabských krajinách.



                                                                WWW.TASTEANDENJOY.SK              2/2019 | 47
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54