Page 48 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 48
GOOD TO KNOW
KÁVOVÝ VANILKOVÁ KÁVA
LIKÉR ĽADOVÁ KÁVA V ŠTÝLE SALENTO
PRÍSADY: PRÍSADY: Sladký, osviežujúci recept s mandľovou
Na výrobu cukrového sirupu: 1 espresso šálka kávy, najlepšie z Moka príchuťou z južného Talianska. Dôležité je
250 ml vody perkolátoru začať s prípravou niekoľko hodín vopred, aby
250 g trstinového cukru 150 ml mlieka mlieko malo čas zamrznúť.
(Dajte cukor a vodu do hrnca, priveďte 2 lyžice vanilkového sirupu
do varu a varte 9 minút.) 6 až 8 kávových kociek ľadu (mokka) Rozrieďte 100 ml sirupu z mandľového
mlieka studenou vodou, potom nalejte
RECEPT: PRÍPRAVA: do formy na kocky ľadu a umiestnite
250 g čistého alkoholu (95°) Na prípravu kávových kockiek ľadu si do mrazničky aspoň na 3 hodiny.
100 ml espresso kávy pripravte formu na ľad a nalejte do nej kávu.
25 g kávového prášku Je dôležité, aby ste kávu nesladili, inak Potom pripravte kávu v perkolátore (alebo
150 ml vody nezmrzne. Naplňte 300 ml pohár kockami v espresso kávovare), vyklopte kocky
2 vanilkové struky ľadu a nalejte doň 250 ml mlieka. mandľového mlieka z formy a vložte 6 alebo
7 kusov do veľkého pohára.
POSTUP: Pripravte si vanilkový sirup a nalejte
Nechajte vanilku a kávový prášok vylúhovať na mlieko a ľad. Vaša vanilková ľadová káva Nalejte na ľad horúcu kávu bez pridania
v alkohole počas 7 dní. je pripravená! cukru a podávajte so slamkou.
Získanú kvapalinu prefiltrujte pomocou
papierovej utierky alebo filtra, vopred
navlhčeného a vytlačeného, a s použitím
jemného alebo veľkého sita. Pripravte si kávu
espresso. Zmiešajte cukrový sirup (250 g)
s alkoholom. Pridajte espresso a potom
vodu, aby ste znížili obsah alkoholu.
Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Nalejte do fľaše a vložte do mrazničky.
Po vychladnutí je likér pripravený
na servírovanie!
46 | 2/2019 WWW.TASTEANDENJOY.SK