Page 48 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 48

GOOD TO KNOW































        KÁVOVÝ                           VANILKOVÁ                         KÁVA
        LIKÉR                            ĽADOVÁ KÁVA                       V ŠTÝLE SALENTO


        PRÍSADY:                         PRÍSADY:                          Sladký, osviežujúci recept s mandľovou
        Na výrobu cukrového sirupu:      1 espresso šálka kávy, najlepšie z Moka   príchuťou z južného Talianska. Dôležité je
        250 ml vody                      perkolátoru                       začať s prípravou niekoľko hodín vopred, aby
        250 g trstinového cukru          150 ml mlieka                     mlieko malo čas zamrznúť.
        (Dajte cukor a vodu do hrnca, priveďte   2 lyžice vanilkového sirupu
        do varu a varte 9 minút.)        6 až 8 kávových kociek ľadu (mokka)  Rozrieďte 100 ml sirupu z mandľového
                                                                           mlieka studenou vodou, potom nalejte
        RECEPT:                          PRÍPRAVA:                         do formy na kocky ľadu a umiestnite
        250 g čistého alkoholu (95°)     Na prípravu kávových kockiek ľadu si   do mrazničky aspoň na 3 hodiny.
        100 ml espresso kávy             pripravte formu na ľad a nalejte do nej kávu.
        25 g kávového prášku             Je dôležité, aby ste kávu nesladili, inak   Potom pripravte kávu v perkolátore (alebo
        150 ml vody                      nezmrzne. Naplňte 300 ml pohár kockami   v espresso kávovare), vyklopte kocky
        2 vanilkové struky               ľadu a nalejte doň 250 ml mlieka.  mandľového mlieka z formy a vložte 6 alebo
                                                                           7 kusov do veľkého pohára.
        POSTUP:                          Pripravte si vanilkový sirup a nalejte
        Nechajte vanilku a kávový prášok vylúhovať   na mlieko a ľad. Vaša vanilková ľadová káva   Nalejte na ľad horúcu kávu bez pridania
        v alkohole počas 7 dní.          je pripravená!                    cukru a podávajte so slamkou.

        Získanú kvapalinu prefiltrujte pomocou
        papierovej utierky alebo filtra, vopred
        navlhčeného a vytlačeného, a s použitím
        jemného alebo veľkého sita. Pripravte si kávu
        espresso. Zmiešajte cukrový sirup (250 g)
        s alkoholom. Pridajte espresso a potom
        vodu, aby ste znížili obsah alkoholu.
        Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
        Nalejte do fľaše a vložte do mrazničky.
        Po vychladnutí je likér pripravený
        na servírovanie!








        46 | 2/2019           WWW.TASTEANDENJOY.SK
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53