Page 67 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 67

IN THE SPOTLIGHT


                                                                          Spoločnosť Ca 'del Bosco vyrobila
                                                                          v roku 1972 podľa svojej metódy svoje
                                                                          prvé víno, Pinot di Franciacorta Bianco.
                                                                          O tri roky neskôr prišlo prvé červené
                                                                          víno, Rosso di Franciacorta a v roku
                                                                          1976 oslavoval svoj prvý veľký zber vín,
                                                                          ktoré sa dostali na trh o dva roky neskôr.
                                                                          V roku 1985 Maurizio nechal vybudovať
                                                                          podzemnú kupolu, legendárnu stavbu
                                                                          v hĺbke 17 metrov pod zemou, z ktorej
                                                                          vychádzajú tunely na spracovanie vín a ich
                                                                          uskladnenie. V roku 1994 sa síce zmenil
                                                                          vlastník, ale nie vedenie, Ca 'del Bosco
                                                                          sa stal súčasťou Gruppo Zignago, ktorú
                                                                          vlastní rodina Marzottovcov. Maurizio
                                                                          Zanella zostal na čele spoločnosti,
                                                                          udržal si majetkovú účasť a vinárstvo si
                                                                          tak aj naďalej zachovalo svoju identitu
                                                                          a nezávislosť.

                                                                          Rok 2007 bol pre Ca 'del Bosco
                                                                          prelomový, pretože vydali Cuveé Prestige,
                                                                          nové, moderné vydania netradičnej
                                                                          verzie Brut, v ktorej sa snúbili tri
                                                                          desaťročia skúseností. To sa ukázalo
                                                                          ako jedno z najúspešnejších Franciacort
                                                                          všetkých čias. O tri roky neskôr sa
                                                                          pustili do projektu, ktorého cieľom
                                                                          bolo vytvoriť ružovú verziu „Cuvée
                                                                          Annamaria Clementi“. Tento absolútny
                                                                          vrchol excelentnosti Ca 'del Bosco
                                                                          bol prezentovaný počas podujatia
                                                                          L'arte si tinge di Rosa (Umenie cez ružové
                                                                          okuliare). Naposledy Ca 'del Bosco
                                                                          zaujali v roku 2014, keď na výrobu vína
        najviac 16 kg, aby sa vylúčilo akékoľvek   najvyššej kvality, ktorý čo najvernejšie   použili hrozno z vinohradu Belvedere,
        nebezpečenstvo jeho poškodenia.   prejavuje svoj terroir. V Ca 'del Bosco sa   ktorý je so svojou nadmorskou výškou
        Hygienické kontroly sú mimoriadne   mušt a víno nikdy nemiešajú v čerpadlách,   466 nad morom jedným z najvyššie
        prísne, s dezinfekciou po každom   to by totiž spôsobilo, že sa štruktúra   umiestnených vo Franciacorte. Začiatkom
        lisovacom cykle. Po zbere je hrozno   vína rozpadne, čo by narušilo integritu   septembra 2018 spoločnosť prezentovala
        pred lisovaním chladené, aby sa spomalila   ich prirodzenej arómy. Namiesto toho   dve vína, Corte del Lupo Bianco a Corte
        oxidácia a fermentácia. Každý strapec   sa používa systém pohybu založeného   del Lupo Rosso, lahodnú reinterpretáciu
        hrozna je vybraný skúsenými očami   na gravitácii, ktorá je menej invazívna   klasiky Curtefranca.
        odborníkov predtým, ako sa dostane   a efektívnejšia. Všetky vína z kolekcie
        do „kúpeľov“, čo je vírivku pripomínajúci   Vintage Collection a Annamaria Clementi   Zanietené úsilie spoločnosti Ca 'del Bosco
        exkluzívny systém čistenia bobúľ   dozrievajú v barikoch, až kým nie   rozhodne prispelo k popularite vína
        pomocou vzduchových bubliniek, ktorý   sú dostatočne premiešané. Nakoniec   Franciacorta nielen v Taliansku, ale aj
        obsahuje tri namáčacie kade. Čím čistejšie   prichádza fľaškovanie. Aj použitý korok   na celom svete. Od roku 1996 do roku
        hrozno, tým čistejšie víno!      je výnimočný, striktne prírodný a tej   2006 vzrástol predaj tohto druhu vína
                                         najvyššej kvality. Optické senzory merajú   z 2,9 milióna na 6,7 milióna fliaš a podľa
        Neporušené strapce hrozna sa potom   pri korkovaní nešumivých vín pórovitosť   svetoznámeho znalca Toma Stevensona je
        jemne potlačia bez použitia kyslíka,   oboch koncov korku a hladší koniec, ktorý   región Franciacorta „jedinou kompaktnou
        následne sa mušt rozdelí do troch   je menej porézny, je orientovaný smerom   vinárskou oblasťou, ktorá v Taliansku
        kategórií. Prvá šťava bude tvoriť   do vnútra fľaše, v priamom kontakte   vyrába šumivé víno svetovej triedy“.
        najprestížnejšie cuvée, druhá bude použitá   s vínom. Uzávery sú potom starostlivo
        len čiastočne. Tretej však nebude udelené   monitorované, keď sú individuálne
        privilégium niesť meno Ca 'del Bosco.   označené fľaše uložené v rozsiahlych
        Do fliaš sa dostane len výrobok tej   podzemných kamenných pivniciach.



                                                                WWW.TASTEANDENJOY.SK              2/2019 | 65
   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72