Page 67 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 67
IN THE SPOTLIGHT
Spoločnosť Ca 'del Bosco vyrobila
v roku 1972 podľa svojej metódy svoje
prvé víno, Pinot di Franciacorta Bianco.
O tri roky neskôr prišlo prvé červené
víno, Rosso di Franciacorta a v roku
1976 oslavoval svoj prvý veľký zber vín,
ktoré sa dostali na trh o dva roky neskôr.
V roku 1985 Maurizio nechal vybudovať
podzemnú kupolu, legendárnu stavbu
v hĺbke 17 metrov pod zemou, z ktorej
vychádzajú tunely na spracovanie vín a ich
uskladnenie. V roku 1994 sa síce zmenil
vlastník, ale nie vedenie, Ca 'del Bosco
sa stal súčasťou Gruppo Zignago, ktorú
vlastní rodina Marzottovcov. Maurizio
Zanella zostal na čele spoločnosti,
udržal si majetkovú účasť a vinárstvo si
tak aj naďalej zachovalo svoju identitu
a nezávislosť.
Rok 2007 bol pre Ca 'del Bosco
prelomový, pretože vydali Cuveé Prestige,
nové, moderné vydania netradičnej
verzie Brut, v ktorej sa snúbili tri
desaťročia skúseností. To sa ukázalo
ako jedno z najúspešnejších Franciacort
všetkých čias. O tri roky neskôr sa
pustili do projektu, ktorého cieľom
bolo vytvoriť ružovú verziu „Cuvée
Annamaria Clementi“. Tento absolútny
vrchol excelentnosti Ca 'del Bosco
bol prezentovaný počas podujatia
L'arte si tinge di Rosa (Umenie cez ružové
okuliare). Naposledy Ca 'del Bosco
zaujali v roku 2014, keď na výrobu vína
najviac 16 kg, aby sa vylúčilo akékoľvek najvyššej kvality, ktorý čo najvernejšie použili hrozno z vinohradu Belvedere,
nebezpečenstvo jeho poškodenia. prejavuje svoj terroir. V Ca 'del Bosco sa ktorý je so svojou nadmorskou výškou
Hygienické kontroly sú mimoriadne mušt a víno nikdy nemiešajú v čerpadlách, 466 nad morom jedným z najvyššie
prísne, s dezinfekciou po každom to by totiž spôsobilo, že sa štruktúra umiestnených vo Franciacorte. Začiatkom
lisovacom cykle. Po zbere je hrozno vína rozpadne, čo by narušilo integritu septembra 2018 spoločnosť prezentovala
pred lisovaním chladené, aby sa spomalila ich prirodzenej arómy. Namiesto toho dve vína, Corte del Lupo Bianco a Corte
oxidácia a fermentácia. Každý strapec sa používa systém pohybu založeného del Lupo Rosso, lahodnú reinterpretáciu
hrozna je vybraný skúsenými očami na gravitácii, ktorá je menej invazívna klasiky Curtefranca.
odborníkov predtým, ako sa dostane a efektívnejšia. Všetky vína z kolekcie
do „kúpeľov“, čo je vírivku pripomínajúci Vintage Collection a Annamaria Clementi Zanietené úsilie spoločnosti Ca 'del Bosco
exkluzívny systém čistenia bobúľ dozrievajú v barikoch, až kým nie rozhodne prispelo k popularite vína
pomocou vzduchových bubliniek, ktorý sú dostatočne premiešané. Nakoniec Franciacorta nielen v Taliansku, ale aj
obsahuje tri namáčacie kade. Čím čistejšie prichádza fľaškovanie. Aj použitý korok na celom svete. Od roku 1996 do roku
hrozno, tým čistejšie víno! je výnimočný, striktne prírodný a tej 2006 vzrástol predaj tohto druhu vína
najvyššej kvality. Optické senzory merajú z 2,9 milióna na 6,7 milióna fliaš a podľa
Neporušené strapce hrozna sa potom pri korkovaní nešumivých vín pórovitosť svetoznámeho znalca Toma Stevensona je
jemne potlačia bez použitia kyslíka, oboch koncov korku a hladší koniec, ktorý región Franciacorta „jedinou kompaktnou
následne sa mušt rozdelí do troch je menej porézny, je orientovaný smerom vinárskou oblasťou, ktorá v Taliansku
kategórií. Prvá šťava bude tvoriť do vnútra fľaše, v priamom kontakte vyrába šumivé víno svetovej triedy“.
najprestížnejšie cuvée, druhá bude použitá s vínom. Uzávery sú potom starostlivo
len čiastočne. Tretej však nebude udelené monitorované, keď sú individuálne
privilégium niesť meno Ca 'del Bosco. označené fľaše uložené v rozsiahlych
Do fliaš sa dostane len výrobok tej podzemných kamenných pivniciach.
WWW.TASTEANDENJOY.SK 2/2019 | 65