Page 73 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 73

TRENDS































                                                                          NA SLOVENSKU
                                                                          NEDOKÁŽEME
                                                                          VYROBIŤ VEĽKÉ ČERVENÉ

                                                                          Áno, dokážeme, pokiaľ nebudeme chcieť,
                                                                          aby to bol Zinfandel alebo Shiraz.
                                                                          V USA zasa nepoznajú Frankovku alebo
                                                                          Svätovavrinecké. Tieto dve odrody, plus
                                                                          Zweigeltrebe vyniesli v rebríčku popularity
                                                                          rakúske červené k najlepším vínam sveta.
                                                                          Frankovka modrá je geniálna odroda a nič
                                                                          lepšie v modrej verzii u nás neexistuje.
                                                                          Podľa štatistík má väčšina červených vín
                                                                          vyrobených vo svete obsah alkoholu 12 %.
                                                                          Škoda, že nepočúvame prírodu, ale za
                                                                          každú cenu potrebujeme tmavé a husté
                                                                          vína zo Slovenska, ktoré nepochádzajú
                                                                          z vinohradu, ale z pivnice.
                                                                          STARŠIE VÍNA A BIELE
                                         STARŠIE VÍNA BY                  S VÝRAZNEJŠOU FARBOU
                                         SA MALI DEKANTOVAŤ               SÚ ŤAŽKÉ

                                         Necitlivé tvrdenie, ktoré súvisí   Naopak, staršie vína sú ľahšie, ale ťažšie
                                         s neznalosťou vín ako základného   z pohľadu pochopenia. Počas vyzrievania
                                         predpokladu správneho servisu. 20- až   vína prebiehajú prirodzené biochemické
                                         30-ročné vína najmä burgundského   procesy. Harmonizácia tanínov, alkoholu
                                         charakteru profitujú z jemnej a krehkej   a kyselín. V staršom víne sa zjemňuje
                                         textúry s takmer zamatovým telom.   charakter prirodzene, v mladom
                                         Hrubým a rýchlym prevzdušnením sa   technologicky. Komplexný senzorický
                                         zvýraznia vysušujúce taníny s absorpciou   prejav zvýraznený terciárnym charakterom
                                         zvyšku ovocných, teda primárnych tónov.   a hĺbkou nuáns oslovuje najmä znalcov.
                                         Mimochodom, burgundské červené sa   Našťastie zvedavých je veľa aj medzi
                                         nedekantuje vôbec!               začiatočníkmi...






                                                                WWW.TASTEANDENJOY.SK              2/2019 | 71
   68   69   70   71   72   73   74   75   76