Page 73 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 73
TRENDS
NA SLOVENSKU
NEDOKÁŽEME
VYROBIŤ VEĽKÉ ČERVENÉ
Áno, dokážeme, pokiaľ nebudeme chcieť,
aby to bol Zinfandel alebo Shiraz.
V USA zasa nepoznajú Frankovku alebo
Svätovavrinecké. Tieto dve odrody, plus
Zweigeltrebe vyniesli v rebríčku popularity
rakúske červené k najlepším vínam sveta.
Frankovka modrá je geniálna odroda a nič
lepšie v modrej verzii u nás neexistuje.
Podľa štatistík má väčšina červených vín
vyrobených vo svete obsah alkoholu 12 %.
Škoda, že nepočúvame prírodu, ale za
každú cenu potrebujeme tmavé a husté
vína zo Slovenska, ktoré nepochádzajú
z vinohradu, ale z pivnice.
STARŠIE VÍNA A BIELE
STARŠIE VÍNA BY S VÝRAZNEJŠOU FARBOU
SA MALI DEKANTOVAŤ SÚ ŤAŽKÉ
Necitlivé tvrdenie, ktoré súvisí Naopak, staršie vína sú ľahšie, ale ťažšie
s neznalosťou vín ako základného z pohľadu pochopenia. Počas vyzrievania
predpokladu správneho servisu. 20- až vína prebiehajú prirodzené biochemické
30-ročné vína najmä burgundského procesy. Harmonizácia tanínov, alkoholu
charakteru profitujú z jemnej a krehkej a kyselín. V staršom víne sa zjemňuje
textúry s takmer zamatovým telom. charakter prirodzene, v mladom
Hrubým a rýchlym prevzdušnením sa technologicky. Komplexný senzorický
zvýraznia vysušujúce taníny s absorpciou prejav zvýraznený terciárnym charakterom
zvyšku ovocných, teda primárnych tónov. a hĺbkou nuáns oslovuje najmä znalcov.
Mimochodom, burgundské červené sa Našťastie zvedavých je veľa aj medzi
nedekantuje vôbec! začiatočníkmi...
WWW.TASTEANDENJOY.SK 2/2019 | 71