Page 74 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 74

TRENDS














        BIELE VÍNO SA
        NEPODÁVA PO ČERVENOM

        Vo všeobecnosti sa vzhľadom na gradáciu
        menu a k nemu vhodných vín podáva
        biele pred červeným. Existuje však
        množstvo skvelých a bielych vín (najmä
        tie, ktoré fermentovali v dubových
        sudoch) s bohatou štruktúrou vhodných
        k jahňaciemu, teľaciemu a dokonca
        hovädziemu mäsu. Staršie ročníky
        Rizlingu z Mosely alebo Rheingau,
        alsaský Tramín Grand Cru, vyzreté
        biele z Rhony, Chardonnay z Austrálie
        či vína fermentované na šupkách.
        Na degustáciách En Primeur v Bordeaux
        sa hodnotia pre obsah kyselín najprv
        červené a potom biele vína.
        VÍNO BY MALO BYŤ ČÍRE

        Víno nemusí byť výlučne číre. V súčasnosti
        je populárny štýl vín, ktorému hovoríme
        „orange“. Spontánne fermentované
        vína na šupkách s minimom zásahov
        a samozrejme bez filtrácie. Tiež to môže
        byť aj tradičný spôsob fermentácie vín
        v fľaši bez degoržovania tzv. méthode
        ancestrale, chránený viacerými apeláciami
        vo Francúzsku. Podobne aj Prosecco
        Col Fondo či Lambrusco Fondatore. Teda
        spôsob výroby s bohatou históriou, nie
        hipsterský rozmar. Nie je to nič nové, len   SLADKÉ VÍNA           BONUS: DO VÍNA
        znovuobjavené. Dôležitý nie je vzhľad, ale   KUPUJÚ LEN ŽENY       NEPATRÍ ĽAD
        vlastnosti, tak ako v živote.
                                         Nezmysel. Opýtajte sa žien, koľko   Pre ortodoxných najväčší hriech,
        ČÍM VÄČŠÍ KALICH                 podobných vín už kúpili. Naopak, zdá   pre odvážnych realita. Pravda je
        NA VÍNO, TÝM LEPŠIE              sa, že v poslednej dobe sme veľkými   uprostred. Naozaj do vína nepatrí ľad.
                                         romantikmi my muži.               Ale do koktailu alebo miešaného drinku
        Na veľkosti nezáleží v súvislosti s kalichmi.                      na báze vína – pokojne. Môže to byť
        Objem kalicha nie je priamoúmerný   MEDAILOVÉ VÍNA                 šumivé víno v kombinácii s ružovým
        s obsahom tanínov či potenciálom                                   a lístkami medovky. Ružové portské
        na archiváciu. Prevzdušňovanie vín   Eufória v počte medailí na fľašiach   „on the rocks“ alebo sherry s tonikom
        za každú cenu je chyba. Veľa veľkých vín,   postupne upadá. A to je dobre. Viacero   či sódou. V dobe, keď takmer polovica
        naopak, spolupracuje s kalichmi menšieho   vín s vydarenými etiketami si od tej váhy   populácie pije k obedu sladené nápoje
        objemu, ale správneho tvaru. Skvelým   vydýchlo... Vinárstva postupne chápu, že   (a to dokonca aj k bryndzovým haluškám),
        príkladom sú tvary kalichov značky   tieto „ocenenia“ patria do zasadačky a nie   je čas na osvetu. Nie v zvyšovaní
        Riedel.                          na fľaše. Kvalitné víno nepotrebuje alibi...  konzumácie alkoholu, ale v prospech vína
                                                                           ako ušľachtilého a zdravého nápoja.



        72 | 2/2019           WWW.TASTEANDENJOY.SK
   69   70   71   72   73   74   75   76