Page 74 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 74
TRENDS
BIELE VÍNO SA
NEPODÁVA PO ČERVENOM
Vo všeobecnosti sa vzhľadom na gradáciu
menu a k nemu vhodných vín podáva
biele pred červeným. Existuje však
množstvo skvelých a bielych vín (najmä
tie, ktoré fermentovali v dubových
sudoch) s bohatou štruktúrou vhodných
k jahňaciemu, teľaciemu a dokonca
hovädziemu mäsu. Staršie ročníky
Rizlingu z Mosely alebo Rheingau,
alsaský Tramín Grand Cru, vyzreté
biele z Rhony, Chardonnay z Austrálie
či vína fermentované na šupkách.
Na degustáciách En Primeur v Bordeaux
sa hodnotia pre obsah kyselín najprv
červené a potom biele vína.
VÍNO BY MALO BYŤ ČÍRE
Víno nemusí byť výlučne číre. V súčasnosti
je populárny štýl vín, ktorému hovoríme
„orange“. Spontánne fermentované
vína na šupkách s minimom zásahov
a samozrejme bez filtrácie. Tiež to môže
byť aj tradičný spôsob fermentácie vín
v fľaši bez degoržovania tzv. méthode
ancestrale, chránený viacerými apeláciami
vo Francúzsku. Podobne aj Prosecco
Col Fondo či Lambrusco Fondatore. Teda
spôsob výroby s bohatou históriou, nie
hipsterský rozmar. Nie je to nič nové, len SLADKÉ VÍNA BONUS: DO VÍNA
znovuobjavené. Dôležitý nie je vzhľad, ale KUPUJÚ LEN ŽENY NEPATRÍ ĽAD
vlastnosti, tak ako v živote.
Nezmysel. Opýtajte sa žien, koľko Pre ortodoxných najväčší hriech,
ČÍM VÄČŠÍ KALICH podobných vín už kúpili. Naopak, zdá pre odvážnych realita. Pravda je
NA VÍNO, TÝM LEPŠIE sa, že v poslednej dobe sme veľkými uprostred. Naozaj do vína nepatrí ľad.
romantikmi my muži. Ale do koktailu alebo miešaného drinku
Na veľkosti nezáleží v súvislosti s kalichmi. na báze vína – pokojne. Môže to byť
Objem kalicha nie je priamoúmerný MEDAILOVÉ VÍNA šumivé víno v kombinácii s ružovým
s obsahom tanínov či potenciálom a lístkami medovky. Ružové portské
na archiváciu. Prevzdušňovanie vín Eufória v počte medailí na fľašiach „on the rocks“ alebo sherry s tonikom
za každú cenu je chyba. Veľa veľkých vín, postupne upadá. A to je dobre. Viacero či sódou. V dobe, keď takmer polovica
naopak, spolupracuje s kalichmi menšieho vín s vydarenými etiketami si od tej váhy populácie pije k obedu sladené nápoje
objemu, ale správneho tvaru. Skvelým vydýchlo... Vinárstva postupne chápu, že (a to dokonca aj k bryndzovým haluškám),
príkladom sú tvary kalichov značky tieto „ocenenia“ patria do zasadačky a nie je čas na osvetu. Nie v zvyšovaní
Riedel. na fľaše. Kvalitné víno nepotrebuje alibi... konzumácie alkoholu, ale v prospech vína
ako ušľachtilého a zdravého nápoja.
72 | 2/2019 WWW.TASTEANDENJOY.SK