Page 38 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 38

SEASON


        Biele bobule sú väčšinou maličké,
        majú jemnú chuť aj arómu, ku ktorým
        prispieva terroir a pôda pozostávajúca
        z vápenca a morského pieskovca. Dnes
        musí Glera, ktorá sa do roku 2010 volala
        Prosecco, tvoriť najmenej 85 % všetkých
        vín typu Prosecco. Ostatné hrozno,
        ktoré je do zmesi pridávané, je zvyčajne
        odrody Verdiso, Bianchetta Trevigiana,
        Perera, Glera Lunga a medzinárodné
        hrozno Chardonnay, Pinot Bianco alebo
        Pinot Grigio. Okrem odrodovej skladby
        základného vína má oblasť Prosecco
        prísne pravidlá pri produkcii. Smie sa
        predávať iba v sklených fľašiach, hrozno
        musí pochádzať a spracúvať sa iba v danej
        oblasti.

        CHRÁNENÁ ZNAČKA
        Prosecco teda nie je názov hrozna, ale
        značka, ktorú talianska vláda zaviedla
        v roku 2009, aby zastavila imitátorov
        na celom svete pred používaním tohto
        označenia, podobne, ako to Francúzi
        spravili s menom Champagne. S tým
        súvisí aj jeho apelácia, ktorá označuje
        jeho pôvod, ale tiež súvisí s procesom
        výroby. Prosecco ich má dve, DOC
        (Denominazione Di Origine Controllata),
        ktoré označuje kontrolovaný pôvod,
        hektárový výnos, dĺžku zrenia,
        technológiu spracovania a kvalitu.

        Existuje ich viac ako 500 druhov, môžete
        sa teda stretnúť s priemernými vínami, ale
        aj ozajstnými skvostmi. Označenie DOCG
        (Denominazione Di Origine Controllata
        E Garantita) poznáme od roku 1980
        a označuje sa ním najvyšší stupeň kvality.
        V súčasnosti prináleží asi štyridsiatim
        druhom talianskych vín. Všetky procesy sú
        veľmi prísne kontrolované vrátane pôvodu
        viniča, úrody na hektár a nadmorskej
        výšky viníc. Pred fľaškovaním je vinár
        povinný nechať kvalitu vína preskúmať
        komisiou ministerstva poľnohospodárstva.
        Ak je zodpovedajúca, až potom smie
        svoje víno označiť DOCG. Vinice DOCG
        sa zvyčajne rozprestierajú na strmších
        svahoch vo vyšších nadmorských výškach,
        hektárový výnos je spravidla nižší a kvalita
        hrozna vyššia.

        Kým Prosecco DOC sa môže pestovať
        v deviatich provinciách po celom regióne
        Veneto a Friuli Venezia Giulia, Prosecco
        Conegliano Valdobbiadene Superiore
        DOCG sa môže vyrábať len v provincii



        36 | 2/2019           WWW.TASTEANDENJOY.SK
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43