Page 38 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 38
SEASON
Biele bobule sú väčšinou maličké,
majú jemnú chuť aj arómu, ku ktorým
prispieva terroir a pôda pozostávajúca
z vápenca a morského pieskovca. Dnes
musí Glera, ktorá sa do roku 2010 volala
Prosecco, tvoriť najmenej 85 % všetkých
vín typu Prosecco. Ostatné hrozno,
ktoré je do zmesi pridávané, je zvyčajne
odrody Verdiso, Bianchetta Trevigiana,
Perera, Glera Lunga a medzinárodné
hrozno Chardonnay, Pinot Bianco alebo
Pinot Grigio. Okrem odrodovej skladby
základného vína má oblasť Prosecco
prísne pravidlá pri produkcii. Smie sa
predávať iba v sklených fľašiach, hrozno
musí pochádzať a spracúvať sa iba v danej
oblasti.
CHRÁNENÁ ZNAČKA
Prosecco teda nie je názov hrozna, ale
značka, ktorú talianska vláda zaviedla
v roku 2009, aby zastavila imitátorov
na celom svete pred používaním tohto
označenia, podobne, ako to Francúzi
spravili s menom Champagne. S tým
súvisí aj jeho apelácia, ktorá označuje
jeho pôvod, ale tiež súvisí s procesom
výroby. Prosecco ich má dve, DOC
(Denominazione Di Origine Controllata),
ktoré označuje kontrolovaný pôvod,
hektárový výnos, dĺžku zrenia,
technológiu spracovania a kvalitu.
Existuje ich viac ako 500 druhov, môžete
sa teda stretnúť s priemernými vínami, ale
aj ozajstnými skvostmi. Označenie DOCG
(Denominazione Di Origine Controllata
E Garantita) poznáme od roku 1980
a označuje sa ním najvyšší stupeň kvality.
V súčasnosti prináleží asi štyridsiatim
druhom talianskych vín. Všetky procesy sú
veľmi prísne kontrolované vrátane pôvodu
viniča, úrody na hektár a nadmorskej
výšky viníc. Pred fľaškovaním je vinár
povinný nechať kvalitu vína preskúmať
komisiou ministerstva poľnohospodárstva.
Ak je zodpovedajúca, až potom smie
svoje víno označiť DOCG. Vinice DOCG
sa zvyčajne rozprestierajú na strmších
svahoch vo vyšších nadmorských výškach,
hektárový výnos je spravidla nižší a kvalita
hrozna vyššia.
Kým Prosecco DOC sa môže pestovať
v deviatich provinciách po celom regióne
Veneto a Friuli Venezia Giulia, Prosecco
Conegliano Valdobbiadene Superiore
DOCG sa môže vyrábať len v provincii
36 | 2/2019 WWW.TASTEANDENJOY.SK