Page 40 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 40
SEASON
cenovo dostupné. Dnes je produkcia
oblasti viac ako 600 miliónov fliaš, ktoré sa
produkujú na približne 29 000 hektárov.
Z toho je viac ako 500 miliónov fliaš
kategórie DOC a iba 100 miliónov
v kategórii DOCG. V Champagne sa
vyrobí približne polovica objemu. Aj
napriek obrovským objemom dokážu
každoročne vypredať celú produkciu.
Negatívom tohto faktu je, že keďže je
oblasť presne ohraničená a jej produkcia je
na maxime, vedie to k prirodzenému rastu
cien. Veľmi dôležité je preto zorientovať
sa v širokej ponuke vín produkujúcich sa
v oblasti.
VÝNIMOČNÁ CHUŤ Santa Margherita
Prosecco je možné vyrábať v štyroch Prosecco Terra Serena
Prosecco Frizzante
di Valdobbiadene
rôznych úrovniach sladkosti, podľa Superiore Extra Dry Taliansko, biele, šumivé
obsahu zvyškového cukru: Brut, Extra Taliansko, biele, šumivé víno – sekt, polosuché,
dry, Dry alebo Demi-Sec, pričom Brut je víno – sekt, extra suché, 0,75 l
najsuchší a Demi-Sec najsladší. Prosecco 0,75 l €€€€€
Superiore má tri úrovne sladkosti, Brut, €€€€€ Obj. č. 511219700156_075
Extra Dry a Dry, najsuchšia je verzia Brut. Obj. č. 511205051514_075
Prosecco sa preslávilo vo verzii Extra
Dry, s obsahom cukru 12 až 17 g na liter,
no dnes je populárnejší Brut – výrazne
suchšia verzia s 0 – 12 g cukru na liter.
Typické Prosecco obsahuje vône a chute
bielych jarných kvetov, citrusových Santa Margherita Santa Margherita Prosecco
plodov, zelených jabĺk a hrušiek vyvážené Prosecco di Valdobbiadene
"52" Extra Dry
živou kyslosťou a elegantnou penou. di Valdobbiadene Taliansko, biele, šumivé
Superiore Brut
Najlepšie chutí ľadovo vychladené Taliansko, biele, šumivé víno – sekt, extra suché,
na 5 až 7 °C. víno – sekt, suché, 0,75 l 0,75 l, ročník 2017
Toto víno je synonymom radosti, mladosti, €€€€€ €€€€€
Obj. č. 511205000001-17_075
sviežej chuti a slnka. Vynikajúco chutí Obj. č. 511205051507_075
samotné, ale aj v rôznych miešaných
nápojoch. Prosecco je hlavnou zložkou
kokteilu Bellini, je tiež kľúčovou zložkou
benátskeho spritzu, obľúbeného kokteilu
najmä v severnom Taliansku. Najčastejšie
sa konzumuje pred večerou, no nepodáva
sa len ako aperitív. Prosecco Brut sa Reya Valdobbiadene Freixenet
dá spárovať s pizzou alebo cestovinami Prosecco Superiore Prosecco Superiore
s morskými plodmi, skvele pri ňom Taliansko, biele, šumivé Taliansko, biele, šumivé
vyniknú aj šaláty či iné ľahké pokrmy. Toto víno – sekt, extra suché, víno – sekt, extra suché,
víno má svoj šarm aj s rybami a morskými 0,75 l 0,75 l
plodmi a nemusíte sa báť s ním €€€€€ €€€€€
experimentovať, vynikne aj s thajskou, Obj. č. 500103702899_075 Obj. č. 512200806446_075
japonskou a inou exotickou kuchyňou.
Jediné, čo k jeho konzumácii budete
potrebovať, je dobrá nálada a úsmev
na tvári.
38 | 2/2019 WWW.TASTEANDENJOY.SK