Page 40 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 40

SEASON







        cenovo dostupné. Dnes je produkcia
        oblasti viac ako 600 miliónov fliaš, ktoré sa
        produkujú na približne 29 000 hektárov.
        Z toho je viac ako 500 miliónov fliaš
        kategórie DOC a iba 100 miliónov
        v kategórii DOCG. V Champagne sa
        vyrobí približne polovica objemu. Aj
        napriek obrovským objemom dokážu
        každoročne vypredať celú produkciu.
        Negatívom tohto faktu je, že keďže je
        oblasť presne ohraničená a jej produkcia je
        na maxime, vedie to k prirodzenému rastu
        cien. Veľmi dôležité je preto zorientovať
        sa v širokej ponuke vín produkujúcich sa
        v oblasti.

        VÝNIMOČNÁ CHUŤ                                Santa Margherita
        Prosecco je možné vyrábať v štyroch           Prosecco                         Terra Serena
                                                                                       Prosecco Frizzante
                                                      di Valdobbiadene
        rôznych úrovniach sladkosti, podľa            Superiore Extra Dry              Taliansko, biele, šumivé
        obsahu zvyškového cukru: Brut, Extra          Taliansko, biele, šumivé         víno – sekt, polosuché,
        dry, Dry alebo Demi-Sec, pričom Brut je       víno – sekt, extra suché,        0,75 l
        najsuchší a Demi-Sec najsladší. Prosecco      0,75 l                           €€€€€
        Superiore má tri úrovne sladkosti, Brut,      €€€€€                            Obj. č. 511219700156_075
        Extra Dry a Dry, najsuchšia je verzia Brut.   Obj. č. 511205051514_075
        Prosecco sa preslávilo vo verzii Extra
        Dry, s obsahom cukru 12 až 17 g na liter,
        no dnes je populárnejší Brut – výrazne
        suchšia verzia s 0 – 12 g cukru na liter.
        Typické Prosecco obsahuje vône a chute
        bielych jarných kvetov, citrusových           Santa Margherita                 Santa Margherita Prosecco
        plodov, zelených jabĺk a hrušiek vyvážené     Prosecco                         di Valdobbiadene
                                                                                       "52" Extra Dry
        živou kyslosťou a elegantnou penou.           di Valdobbiadene                 Taliansko, biele, šumivé
                                                      Superiore Brut
        Najlepšie chutí ľadovo vychladené             Taliansko, biele, šumivé         víno – sekt, extra suché,
        na 5 až 7 °C.                                 víno – sekt, suché, 0,75 l       0,75 l, ročník 2017
        Toto víno je synonymom radosti, mladosti,     €€€€€                            €€€€€
                                                                                       Obj. č. 511205000001-17_075
        sviežej chuti a slnka. Vynikajúco chutí       Obj. č. 511205051507_075
        samotné, ale aj v rôznych miešaných
        nápojoch. Prosecco je hlavnou zložkou
        kokteilu Bellini, je tiež kľúčovou zložkou
        benátskeho spritzu, obľúbeného kokteilu
        najmä v severnom Taliansku. Najčastejšie
        sa konzumuje pred večerou, no nepodáva
        sa len ako aperitív. Prosecco Brut sa         Reya Valdobbiadene               Freixenet
        dá spárovať s pizzou alebo cestovinami        Prosecco Superiore               Prosecco Superiore
        s morskými plodmi, skvele pri ňom             Taliansko, biele, šumivé         Taliansko, biele, šumivé
        vyniknú aj šaláty či iné ľahké pokrmy. Toto   víno – sekt, extra suché,        víno – sekt, extra suché,
        víno má svoj šarm aj s rybami a morskými      0,75 l                           0,75 l
        plodmi a nemusíte sa báť s ním                €€€€€                            €€€€€
        experimentovať, vynikne aj s thajskou,        Obj. č. 500103702899_075         Obj. č. 512200806446_075
        japonskou a inou exotickou kuchyňou.
        Jediné, čo k jeho konzumácii budete
        potrebovať, je dobrá nálada a úsmev
        na tvári.



        38 | 2/2019           WWW.TASTEANDENJOY.SK
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45