Page 39 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 39
SEASON
meno vinára Antonia Carpena a rok 1879.
Začína sa ručným zberom hrozna a jeho
triedením, pokračuje sofistikovaným
spôsobom lisovania, pri ktorom sa
z hrozna získava dokonale čistá šťava.
Nasleduje usadzovanie, keď sa skalený
mušt v tankoch chladí na päť až desať
stupňov Celzia. Mušt začne zrieť a vytvára
sa takzvané základné víno. Poslednou
a najdôležitejšou fázou je druhotná
fermentácia v tlakových oceľových
tankoch, trvá maximálne tridsať dní.
Táto metóda sa nazýva Charmat-
Martinotti. Práve vďaka nej získava víno
jemné bublinky a ovocnú chuť, ktoré ho
preslávili. Až potom sa Prosecco fľaškuje.
Zaujímavosťou je, že v histórii sa v oblasti
medzi Dolomitmi a Benátkami produkoval
sekt tradičnou metódou a až v 19. storočí
sa začala používať metóda charmat.
Odrode Prosecco vyhovuje oveľa viac,
podporuje jej jasnú aromatiku a výrazne
ovocnú chuť a k tomu šetrí výrobné
náklady a čas. Práve vtedy sa položili
Treviso v Benátsku. Zriedkavejšie Asolo základy fenoménu, ktorý dnes dobíja svet.
Prosecco DOCG Superiore, známe tiež
ako Colli Asolani Prosecco Superiore OBĽÚBENÝ NÁPOJ
DOCG, sa vyrába aj v meste Treviso, NIELEN V TALIANSKU
medzi mestami Cornuda a Asolo. Už niekoľko rokov sa na Slovensku
teší tento nápoj veľkej obľube. Netreba
Do rúk sa vám môže dostať aj sa čudovať, po príchode na slovenský
tzv. Prosecco Frizzante, ktoré ma nižší trh Prosecco vyplnilo dieru na trhu
tlak CO2 vo fľaši a bublinky sú spravidla s bublinkami a doplnilo Champagne,
väčšie. Spumante je víno s vyšším tlakom ktoré má reputáciu prémiového produktu
okolo 3,5 až 5 barov a jemnejším perlením. buržoázie. Zároveň Prosecco naučilo
Ďalšou kategóriou sú vína s označením časť verejnosti, že sekty nie sú určené
vinice alebo statku. Tieto sú spravidla iba na silvestrovský prípitok, prípadne
najlepšie vína z produkcia vinárstva. na oslavu výročia svadby, ale sú nápojom
Určitá časť hrozna sa v najlepších vhodným na každý deň.
ročníkoch používa na výrobu
tzv. Millesimato, čo sú vlastne ročníkové Okrem Slovenska sa teší obrovskej
proseccá. Samostatnú kategóriu tvorí popularite aj na veľkých svetových trhoch,
vinica Cartizze, nádherný južný svah ako sú USA alebo Anglicko. Je to nápoj,
so 106 ha vinohradov, o ktoré sa delí 160 ktorý sa dokonale hodí k tejto hektickej
rôznych majiteľov. Cena za 1 ha vinice a uponáhľanej dobe. Obľubujú ho najmä
sa tu pohybuje okolo 1 milióna eur. mladí ľudia, pre ktorých predstavuje
Známy je aj prípad, keď chcel kupujúci spôsob, ako relaxovať a užívať si život
zaplatiť za 1 ha vinohradu 2,5 milióna popri každodenných povinnostiach. Práve
eur, ale majiteľ jeho ponuku odmietol. toto je štýl Prosecco, zabaviť sa, vyblázniť,
Aj astronomická cena vinice je jedným byť bezstarostný, dať si pohár výborne
z dôvodov, prečo sú Proseccá z Cartizze chladených bublín a vnímať krásy života.
skoro 3-krát drahšie ako porovnateľné
kúsky z DOCG Valdobbiadene. Fascinujúce je, že aj napriek krátkej
histórii si dokázalo Prosecco vybudovať
JEDINEČNÉ SPRACOVANIE celosvetovú reputáciu ako zábavné,
Ako sa teda vlastne Prosecco vyrába? výrazne ovocné, ľahké svieže víno
S technológiou jeho výroby sa spája s jemným zvyškovým cukrom, ktoré je
WWW.TASTEANDENJOY.SK 2/2019 | 37