Page 39 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 39

SEASON


                                                                          meno vinára Antonia Carpena a rok 1879.
                                                                          Začína sa ručným zberom hrozna a jeho
                                                                          triedením, pokračuje sofistikovaným
                                                                          spôsobom lisovania, pri ktorom sa
                                                                          z hrozna získava dokonale čistá šťava.
                                                                          Nasleduje usadzovanie, keď sa skalený
                                                                          mušt v tankoch chladí na päť až desať
                                                                          stupňov Celzia. Mušt začne zrieť a vytvára
                                                                          sa takzvané základné víno. Poslednou
                                                                          a najdôležitejšou fázou je druhotná
                                                                          fermentácia v tlakových oceľových
                                                                          tankoch, trvá maximálne tridsať dní.
                                                                          Táto metóda sa nazýva Charmat-
                                                                          Martinotti. Práve vďaka nej získava víno
                                                                          jemné bublinky a ovocnú chuť, ktoré ho
                                                                          preslávili. Až potom sa Prosecco fľaškuje.

                                                                          Zaujímavosťou je, že v histórii sa v oblasti
                                                                          medzi Dolomitmi a Benátkami produkoval
                                                                          sekt tradičnou metódou a až v 19. storočí
                                                                          sa začala používať metóda charmat.
                                                                          Odrode Prosecco vyhovuje oveľa viac,
                                                                          podporuje jej jasnú aromatiku a výrazne
                                                                          ovocnú chuť a k tomu šetrí výrobné
                                                                          náklady a čas. Práve vtedy sa položili
                                         Treviso v Benátsku. Zriedkavejšie Asolo   základy fenoménu, ktorý dnes dobíja svet.
                                         Prosecco DOCG Superiore, známe tiež
                                         ako Colli Asolani Prosecco Superiore   OBĽÚBENÝ NÁPOJ
                                         DOCG, sa vyrába aj v meste Treviso,   NIELEN V TALIANSKU
                                         medzi mestami Cornuda a Asolo.   Už niekoľko rokov sa na Slovensku
                                                                          teší tento nápoj veľkej obľube. Netreba
                                         Do rúk sa vám môže dostať aj     sa čudovať, po príchode na slovenský
                                         tzv. Prosecco Frizzante, ktoré ma nižší   trh Prosecco vyplnilo dieru na trhu
                                         tlak CO2 vo fľaši a bublinky sú spravidla   s bublinkami a doplnilo Champagne,
                                         väčšie. Spumante je víno s vyšším tlakom   ktoré má reputáciu prémiového produktu
                                         okolo 3,5 až 5 barov a jemnejším perlením.   buržoázie. Zároveň Prosecco naučilo
                                         Ďalšou kategóriou sú vína s označením   časť verejnosti, že sekty nie sú určené
                                         vinice alebo statku. Tieto sú spravidla   iba na silvestrovský prípitok, prípadne
                                         najlepšie vína z produkcia vinárstva.   na oslavu výročia svadby, ale sú nápojom
                                         Určitá časť hrozna sa v najlepších   vhodným na každý deň.
                                         ročníkoch používa na výrobu
                                         tzv. Millesimato, čo sú vlastne ročníkové   Okrem Slovenska sa teší obrovskej
                                         proseccá. Samostatnú kategóriu tvorí   popularite aj na veľkých svetových trhoch,
                                         vinica Cartizze, nádherný južný svah   ako sú USA alebo Anglicko. Je to nápoj,
                                         so 106 ha vinohradov, o ktoré sa delí 160   ktorý sa dokonale hodí k tejto hektickej
                                         rôznych majiteľov. Cena za 1 ha vinice   a uponáhľanej dobe. Obľubujú ho najmä
                                         sa tu pohybuje okolo 1 milióna eur.   mladí ľudia, pre ktorých predstavuje
                                         Známy je aj prípad, keď chcel kupujúci   spôsob, ako relaxovať a užívať si život
                                         zaplatiť za 1 ha vinohradu 2,5 milióna   popri každodenných povinnostiach. Práve
                                         eur, ale majiteľ jeho ponuku odmietol.   toto je štýl Prosecco, zabaviť sa, vyblázniť,
                                         Aj astronomická cena vinice je jedným   byť bezstarostný, dať si pohár výborne
                                         z dôvodov, prečo sú Proseccá z Cartizze   chladených bublín a vnímať krásy života.
                                         skoro 3-krát drahšie ako porovnateľné
                                         kúsky z DOCG Valdobbiadene.      Fascinujúce je, že aj napriek krátkej
                                                                          histórii si dokázalo Prosecco vybudovať
                                         JEDINEČNÉ SPRACOVANIE            celosvetovú reputáciu ako zábavné,
                                         Ako sa teda vlastne Prosecco vyrába?   výrazne ovocné, ľahké svieže víno
                                         S technológiou jeho výroby sa spája   s jemným zvyškovým cukrom, ktoré je



                                                                WWW.TASTEANDENJOY.SK              2/2019 | 37
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44