Page 37 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 37
SEASON
PÝCHA TALIANSKA
Vinárska oblasť Prosecco, ktorá je po dlhé
roky pýchou celého severotalianskeho
regiónu Veneto, sa rozkladá v kopcovitom
páse provincie Treviso. Leží medzi vínom
preslávenými mestečkami Conegliano
a Valdobbiadene. Pozitívny vplyv
na klímu a úrodnosť tunajších viníc majú
na svedomí horské masívy Dolomitov,
ale aj vzduch, ktorý sem prúdi z juhu
od Jadranského mora. Hoci je miestny
kopcovitý terén náročný na údržbu
viníc, tie sú posadené vysoko na strmých
svahoch. Krása tejto oblasti je natoľko
dominantná, že sa spoločne s výrobcami
vín zaslúžila o získanie významného
miesta v zozname svetového dedičstva
UNESCO.
KULTÚRNE DEDIČSTVO
História tohto bieleho vína siaha až
do Rímskej ríše. Najznámejšia teória
tvrdí, že Prosecco sa vtedy nazývalo
Pucino a vyrábalo sa z hrozna, ktoré
sa urodilo v rovnomennej dedinke
na krasových kopcoch nad mestom Terst.
Výskumy z minulého storočia dokázali,
že už stáročia sa v tejto oblasti vyrábalo
niekoľko druhov tohto vína. Základom
bola väčšinou odroda Glera. Tento vinič
sa ešte v polovici sedemnásteho storočia
pestoval aj na iných územiach dnešného
Talianska, predovšetkým na juhu
a juhovýchode. Často však podliehal
plesniam a iným chorobám, a preto sa
od osemnásteho storočia domovom Glery
stala dominantne provincia Treviso.
WWW.TASTEANDENJOY.SK 2/2019 | 35