Page 37 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 37

SEASON






























                                                                          PÝCHA TALIANSKA
                                                                          Vinárska oblasť Prosecco, ktorá je po dlhé
                                                                          roky pýchou celého severotalianskeho
                                                                          regiónu Veneto, sa rozkladá v kopcovitom
                                                                          páse provincie Treviso. Leží medzi vínom
                                                                          preslávenými mestečkami Conegliano
                                                                          a Valdobbiadene. Pozitívny vplyv
                                                                          na klímu a úrodnosť tunajších viníc majú
                                                                          na svedomí horské masívy Dolomitov,
                                                                          ale aj vzduch, ktorý sem prúdi z juhu
                                                                          od Jadranského mora. Hoci je miestny
                                                                          kopcovitý terén náročný na údržbu
                                                                          viníc, tie sú posadené vysoko na strmých
                                                                          svahoch. Krása tejto oblasti je natoľko
                                                                          dominantná, že sa spoločne s výrobcami
                                                                          vín zaslúžila o získanie významného
                                                                          miesta v zozname svetového dedičstva
                                                                          UNESCO.
                                                                          KULTÚRNE DEDIČSTVO
                                                                          História tohto bieleho vína siaha až
                                                                          do Rímskej ríše. Najznámejšia teória
                                                                          tvrdí, že Prosecco sa vtedy nazývalo
                                                                          Pucino a vyrábalo sa z hrozna, ktoré
                                                                          sa urodilo v rovnomennej dedinke
                                                                          na krasových kopcoch nad mestom Terst.
                                                                          Výskumy z minulého storočia dokázali,
                                                                          že už stáročia sa v tejto oblasti vyrábalo
                                                                          niekoľko druhov tohto vína. Základom
                                                                          bola väčšinou odroda Glera. Tento vinič
                                                                          sa ešte v polovici sedemnásteho storočia
                                                                          pestoval aj na iných územiach dnešného
                                                                          Talianska, predovšetkým na juhu
                                                                          a juhovýchode. Často však podliehal
                                                                          plesniam a iným chorobám, a preto sa
                                                                          od osemnásteho storočia domovom Glery
                                                                          stala dominantne provincia Treviso.



                                                                WWW.TASTEANDENJOY.SK              2/2019 | 35
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42