Page 29 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 29

EVENTS






























                                                                          Prvou zastávkou našej skupiny bola
                                                                          degustácia portfólia vinárstva Ayala,
                                                                          kde sme postupne degustovali Brut
                                                                          Majeur, Rosé Majeur, Brut Natur, Blanc
                                                                          de Blanc 2012 a Perle D´Ayala. Ako to
                                                                          pri správnej degustácii býva, zoznámili
                                                                          nás s filozofiou a štýlom vinárstva.
                                                                          Po degustácii sme pokračovali na strechu
                                                                          jednej z nehnuteľností, odkiaľ sme mali
                                                                          veľkú časť oblasti Champagne ako na
                                                                          dlani. Aj napriek nepriazni počasia sme si
                                                                          výhľad náležite užili.
                                                                          Ďalšie kroky viedli do pivnice, ktorá
                                                                          je v hĺbke 25 metrov, tam nás zasvätili
                                                                          hlbšie do problematiky výroby pravého
                                                                          šampanského. Videli sme, kde sa základné
                                                                          vína vyrábajú, blendujú, po pridaní
                                                                          tirážneho likéru sa dajú kvasiť druhýkrát,
                                                                          kde sa odkaľujú – striasajú, odstreľujú
                                                                          aj pripravujú na dozáž. Celý proces je
                                                                          naozaj unikátny a práve množstvom
                                                                          maličkostí sa od seba vinárstva líšia.

                                                                          Nasledovala ochutnávka mladých vín
                                                                          z nerezových tankov pod vedením hlavnej
                                                                          pivničnej majsterky Caroline Latrive, čo
                                                                          bol skvelý zážitok. Hrozno z každej vinice
                                                                          sa vinifikuje oddelene, preto sme mali
                                                                          možnosť vyskúšať rôzne odrody z rôznych
                                                                          polôh a ich chuťový a aromatický profil.
                                                                          Účastníkom to ukázalo, aké dôležité je
                                                                          vybrať správny pomer základných vín
                                                                          do cuveé, aby z toho vzniklo šampanské
                                                                          prezentujúce štýl vinárstva.






                                                                WWW.TASTEANDENJOY.SK              2/2019 | 27
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34