Page 29 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 29
EVENTS
Prvou zastávkou našej skupiny bola
degustácia portfólia vinárstva Ayala,
kde sme postupne degustovali Brut
Majeur, Rosé Majeur, Brut Natur, Blanc
de Blanc 2012 a Perle D´Ayala. Ako to
pri správnej degustácii býva, zoznámili
nás s filozofiou a štýlom vinárstva.
Po degustácii sme pokračovali na strechu
jednej z nehnuteľností, odkiaľ sme mali
veľkú časť oblasti Champagne ako na
dlani. Aj napriek nepriazni počasia sme si
výhľad náležite užili.
Ďalšie kroky viedli do pivnice, ktorá
je v hĺbke 25 metrov, tam nás zasvätili
hlbšie do problematiky výroby pravého
šampanského. Videli sme, kde sa základné
vína vyrábajú, blendujú, po pridaní
tirážneho likéru sa dajú kvasiť druhýkrát,
kde sa odkaľujú – striasajú, odstreľujú
aj pripravujú na dozáž. Celý proces je
naozaj unikátny a práve množstvom
maličkostí sa od seba vinárstva líšia.
Nasledovala ochutnávka mladých vín
z nerezových tankov pod vedením hlavnej
pivničnej majsterky Caroline Latrive, čo
bol skvelý zážitok. Hrozno z každej vinice
sa vinifikuje oddelene, preto sme mali
možnosť vyskúšať rôzne odrody z rôznych
polôh a ich chuťový a aromatický profil.
Účastníkom to ukázalo, aké dôležité je
vybrať správny pomer základných vín
do cuveé, aby z toho vzniklo šampanské
prezentujúce štýl vinárstva.
WWW.TASTEANDENJOY.SK 2/2019 | 27