Page 31 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 31
EVENTS
NOVÝ ROČNÍK ŠAMPANSKÉHO
Druhý deň sme sa hneď po raňajkách
vybrali do ďalšieho vinárstva sídliaceho
taktiež v dedinke Ay. Tentoraz to bola
značka Bollinger. Po príchode nás opäť
zhromaždili spolu s ostatnými účastníkmi
a následne rozdelili do skupín. Prehliadka
až na pár malých detailov prebiehala
podobne ako v predchádzajúci deň,
pozreli sme si vinárstvo, obrovskú 5,5
kilometrov dlhú pivnicu, ukrývajúcu
niekoľko miliónov fliaš čakajúcich na svoju
chvíľu, predstavili nám filozofiu a štýl
vinárstva. Okrem fliaš, ktoré boli stále
vo výrobnom procese, pivnica obsahovala
aj veľký archív, vitrínu s historickými
etiketami, ale aj stenu z kriedy, ktorá je
v oblasti veľmi podstatná.
Po východe z pivnice sme sa išli pozrieť
na posledného Coopera pracujúceho
vo vinárstve. Nie, nemyslíme tým
Bradleyho Coopera, ale pána, ktorý
upravoval použité sudy dovezené
z vinárstva Domaine Chanson, aby boli
vhodné na použitie pri výrobe Bollingeru.
Okrem nerezových tankov totiž vinárstvo
sudy využíva na vinifikáciu, ale aj zrenie
jednotlivých odrôd z rôznych parciel.
Nasledovala degustácia tichých vín
z nového ročníka, ku ktorým sa priplietli aj
niektoré z rezervných vín starších ročníkov
a jedno červené víno. Opäť krásna
možnosť porozumieť teórii z pivnice
v praxi.
ABSOLÚTNA ŠPIČKA
OBLASTI CHAMPAGNE
Mimochodom, viete, že Bollinger je
vlastníkom viac ako 180 ha vlastných
viníc, z ktorých vyrábajú okolo 300
tichých vín a jedno z nich je červené? Je
to La Côte Aux Enfants, okrem použitia
pri výrobe ružových šampanských, kde
sa malé percentá tohto vína pridávajú
do základného cuveé, sa predáva aj
ako špičkové červené, ktoré mnohí
znalci prirovnávajú k veľkým Pinotom
z Burgundska.
WWW.TASTEANDENJOY.SK 2/2019 | 29