Page 32 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 32

EVENTS


                                                                           Nasledoval slávnostný obed, kde sme si
                                                                           vychutnávali vzorky ako Special cuveé
                                                                           brut, Rosé brut, La Grande Anné 2006
                                                                           a La Grande Anné rosé 2006 s výbornými
                                                                           jedlami. Po fantastickom obede
                                                                           nasledovalo len bezhlavé nakupovanie
                                                                           suvenírov a vín a presun späť do Remeša.

                                                                           Bollinger je vinárstvo, ktoré funguje
                                                                           od roku 1829. Odvtedy si tvrdohlavo
                                                                           ide svojou cestou zameranou na výrobu
                                                                           kvalitných šampanských, neakceptujúc
                                                                           nič iné ako dokonalosť. Podmanivý
                                                                           sofistikovaný a komplexný štýl dosahujú
                                                                           majoritným používaním odrody Pinot
                                                                           Noir, využívaním rezervných vín, ktoré
                                                                           zrejú v magnum fľašiach v pivnici, ale
                                                                           aj možnosťou výberu, ktoré nové vína si
                                                                           nechajú a použijú, naopak, ktoré predajú.
                                                                           V Bollingeri sú totiž „posadnutí“ kvalitou.

                                                                           Hovorí sa, že ak chceš posúdiť kvalitu
                                                                           vinára, daj si jeho základné víno. Ak si
                                                                           vezmeme, že základné Special cuveé Brut
                                                                           je namiešané zo 60 % Pinotu noir, 25 %
                                                                           Chardonnay a 15 % Pinotu meurnier,
                                                                           z toho 85 % hrozna pochádza z Premier
                                                                           cru a grand cru viníc a v pivnici zrie
                                                                           viac ako dvojnásobok času, ktorý udáva
                                                                           vinársky zákon, niekedy aj 4 roky, k tomu
                                                                           je miešaný z ôsmich ročníkov, pričom
                                                                           nad najnovším prevládajú ročníky,
                                                                           ktoré 5 – 15 rokov zreli, niektoré z nich
                                                                           v 1,5-litrových fľašiach v pivnici. Stojí
                                                                           pred nami naozaj prémiový produkt
                                                                           v základnej kategórii ponúkajúci vysoký
                                                                           štandard zážitku. Imidž vinárstva dotvára
                                                                           spojenie s akčným hrdinom Jamesom
                                                                           Bondom, kde k jednotlivým filmom
                                                                           Bollinger vyrába limitované zberateľské
                                                                           kúsky.

                                                                           Poobede nasledovala už len prechádzka
                                                                           v Remeši a návšteva miestnej katedrály
                                                                           Notre-Dame, ktorá bola vybudovaná
                                                                           pre korunovácie kráľov. Samozrejme,
                                                                           nechýbala ešte kontrola miestnej
                                                                           gastronómie a ráno nás čakal odlet domov.
                                                                           Tento výlet mi ukázal, o čom Champagne
                                                                           naozaj je, a to je precíznosť, zanietenosť,
                                                                           skromnosť a história, ale hlavne ukážka
                                                                           toho, ako ľudia z oblasti zmenili pohľad
                                                                           na kľúčovú nevýhodu v počasí a postavili
                                                                           si na nej reputáciu, hlásali ju do sveta
                                                                           a stali sa svetovým pojmom.







        30 | 2/2019           WWW.TASTEANDENJOY.SK
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37