Page 32 - Taste&Enjoy-Leto-2019
P. 32
EVENTS
Nasledoval slávnostný obed, kde sme si
vychutnávali vzorky ako Special cuveé
brut, Rosé brut, La Grande Anné 2006
a La Grande Anné rosé 2006 s výbornými
jedlami. Po fantastickom obede
nasledovalo len bezhlavé nakupovanie
suvenírov a vín a presun späť do Remeša.
Bollinger je vinárstvo, ktoré funguje
od roku 1829. Odvtedy si tvrdohlavo
ide svojou cestou zameranou na výrobu
kvalitných šampanských, neakceptujúc
nič iné ako dokonalosť. Podmanivý
sofistikovaný a komplexný štýl dosahujú
majoritným používaním odrody Pinot
Noir, využívaním rezervných vín, ktoré
zrejú v magnum fľašiach v pivnici, ale
aj možnosťou výberu, ktoré nové vína si
nechajú a použijú, naopak, ktoré predajú.
V Bollingeri sú totiž „posadnutí“ kvalitou.
Hovorí sa, že ak chceš posúdiť kvalitu
vinára, daj si jeho základné víno. Ak si
vezmeme, že základné Special cuveé Brut
je namiešané zo 60 % Pinotu noir, 25 %
Chardonnay a 15 % Pinotu meurnier,
z toho 85 % hrozna pochádza z Premier
cru a grand cru viníc a v pivnici zrie
viac ako dvojnásobok času, ktorý udáva
vinársky zákon, niekedy aj 4 roky, k tomu
je miešaný z ôsmich ročníkov, pričom
nad najnovším prevládajú ročníky,
ktoré 5 – 15 rokov zreli, niektoré z nich
v 1,5-litrových fľašiach v pivnici. Stojí
pred nami naozaj prémiový produkt
v základnej kategórii ponúkajúci vysoký
štandard zážitku. Imidž vinárstva dotvára
spojenie s akčným hrdinom Jamesom
Bondom, kde k jednotlivým filmom
Bollinger vyrába limitované zberateľské
kúsky.
Poobede nasledovala už len prechádzka
v Remeši a návšteva miestnej katedrály
Notre-Dame, ktorá bola vybudovaná
pre korunovácie kráľov. Samozrejme,
nechýbala ešte kontrola miestnej
gastronómie a ráno nás čakal odlet domov.
Tento výlet mi ukázal, o čom Champagne
naozaj je, a to je precíznosť, zanietenosť,
skromnosť a história, ale hlavne ukážka
toho, ako ľudia z oblasti zmenili pohľad
na kľúčovú nevýhodu v počasí a postavili
si na nej reputáciu, hlásali ju do sveta
a stali sa svetovým pojmom.
30 | 2/2019 WWW.TASTEANDENJOY.SK